България поема нов вътрешен дълг от половин милиард лева

Още половин милиард лева нов дълг ще бъдат изтеглени под формата на държавни ценни книжа по време на аукцион на 25 октомври. Този път за продан се предлагат книжа със срочност десет години и половина.

Половин милиард лева нов дълг вече бе изтеглен от вътрешния пазар преди седмица, но с петгодишни книжа. Те постигнаха отрицателна доходност от 0,02 на сто, която е доста по-неизгодна за държавата от предишните емисии със същата срочност. Лихвата при тези книжа е нулева.
Тази седмица правителството отново прибягва до същия обем, но този път на облигации за десет години и половина с лихва от 0,1 на сто. В началото на годината Министерството на финансите веднъж отказа изцяло направените поръчки по тази емисия, но след това при последващи предлагания ги одобряваше.

В края на септември при предложени 300 милиона лева бе постигната средно претеглена доходност от 0,2 на сто. От началото на годината досега страната ни е поела един милиард и 800 милиона лева нов дълг изцяло от вътрешния пазар.

Ако финансовото министерство одобри и сега предложените облигации, новопоетият дълг ще достигне 2 милиарда и 300 милиона лева при лимит от 4,5 милиарда за годината.

Подобни статии

 • МВФ призова Салвадор да се откаже от биткойна

  МВФ призова Салвадор да се откаже от биткойна

  Международният валутен фонд (МВФ) призова Салвадор да отмени приетото през 2021 г. правителствено решение, с което страна прие биткойна за официална валута наравно с американския долар, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, като цитираха документ на МВФ.

  80
 • БТПП принципно подкрепя Проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване, но с някои възражения

  БТПП принципно подкрепя Проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване, но с някои възражения

  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) принципно подкрепя Проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 година, съгласно изложените политики и мотиви, но възразява срещу отделни негови елементи, се посочва в становище на председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов. Становището е адресирано до министъра на финансите и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество Асен Василев.

  102
 • „УниКредит Булбанк“ се присъедини към гаранционната програма на ББР в подкрепа на бизнеса

  „УниКредит Булбанк“ се присъедини към гаранционната програма на ББР в подкрепа на бизнеса

  От началото на февруари още една търговска банка започва работа по гаранционната програма на ББР в подкрепа на малкия и средния бизнес, засегнат от мерките срещу пандемията. УниКредит Булбанк се присъединява към банките-партньори на ББР, които отпускат финансиране по обновените условия на Програма „Възстановяване“ – БАКБ, Алианц Банк България, Юробанк България, ПИБ, Банка ДСК, ОББ и Инвестбанк. Срокът за кандидатстване по антикризисната мярка е удължен до 30.06.2022 г.

   

  84