България с най-малко работещи в хоум офис

Едва 1,2% от работещите хора в България са се трудили дистанцинно през миналата година. По този показател страната ни се нарежда на последно място сред държавните в Европейския съюз, където средно 12,3% от служителите са били в хоум офис. Това показват данни на Европейската статистическа служба Евростат за 2020 г.

Мерките за социална дистанция, които бяха въведени заради коронавиуса, накараха много компании да пратят служителите си да работят от вкъщи през миналата година. Преди пандемията средно около 5 на сто от европейците се трудили дистанционно, а през 2020 г. техният дял се е увеличил близо два пъти и половина.

Държави

Най-разпространен е хоум офисът във Финландия, където всеки четвърти служител (25,1%) е работил основно от дома си през миналата година. След това се нареждат Люксембург и Ирландия, където трудещите се от разстояние са съответно 23,1% и 21,5 на сто.
На другия полюс са балканските страни. След България хоум офисът е най-непопулярен в Румъния. Само 2,5% от заетите хора в северната ни съседка са се трудили онлайн. Малко преди нея се нарежда Хърватия с 3,1%.
Работата от вкъщи е по-разпространена сред жените. Средно 13,2% от трудещите се дами в ЕС са в хоум офис, докато при мъжете този дял е 11,5 на сто.

Интернет

България е и държавата с най-малък дял на населението, ползващо интернет. Близо една трета от хората у нас (30%) не са влизали в световната мрежа през последните 3 месеца, показват данни на Евростат. На другия полюс е Дания, където 99% от жителите са сърфирали в нета. Една от причините е, че интернет е все още непознат за голяма част от хората от третата възраст у нас. Едва един от четирима българи на възраст 65-74 години е влизал в мрежата през последните три месеца. В същото време 94% от датчаните в същата възрастова група са ползвали интернет през този период.

Подобни статии

 • Д-р Ана Матишак: Жените с по-високо образование са по-неуспешни в реализиране на желанието си за раждаемост

  Д-р Ана Матишак: Жените с по-високо образование са по-неуспешни в реализиране на желанието си за раждаемост

  Из цяла Европа нивата на раждаемост са ниски. Това е особено голяма грижа в страни, в които ниските нива на раждаемост са съпроводени с високи нива на емиграция. Много жени и мъже нямат възможност да имат толкова деца, колкото искат, понеже са изправени пред различни препятствия, включително предизвикателства в баланса между кариера и семейство или предизвикателства, свързани с достъпни жилища. Това са част от изводите, който направиха експертите, участващи в министерската конференция по демографската устойчивост на тема "Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна".

  116
 • Индекс на уязвимостта 2021: България е на четвърто място по податливост на външно влияние сред осем държави от Централна и Източна Европа

  Индекс на уязвимостта 2021: България е на четвърто място по податливост на външно влияние сред осем държави от Централна и Източна Европа

  Общият индекс на уязвимост на България е 42 пункта - това я поставя на четвърто място по податливост на външно влияние сред осемте държави, участвали в изследването за разработване на Индекса за уязвимостта за 2021 г. на Центъра за изследване на демокрацията, координиран от Глобсек, Словакия, с подкрепата на Националния фонд за демокрация на САЩ. Данните бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА от Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията и експертите от Центъра Мартин Владимиров и Горан Георгиев.

  156