Българин евакуира дипломати от Афганистан

Краси Панчев: В момента съм в бежански лагер в Доха, чакам да пуснат полет, за да се прибера

Краси Панчев вече е в бежански лагер в Доха.

Българин евакуира с риск за живота си дипломати от мисията на ЕС в Афганистан.

След като успява да ги качи на самолета, който тръгва от летището в Кабул, той самият не успява да се прибере.
В момента Краси Панчев, който е частен охранител или т.нар. контрактор, се намира в бежански лагер в Доха, Катар. „Тук има и други българи. Чакаме да пуснат полет, за да можем да се приберем. Надявам се това да стане възможно най-скоро“, заяви той пред „Телеграф“. Разказа, че е видял целия ужас в Кабул, когато талибаните завземат града. Още преди няколко дни служебният премиер Стефан Янев заяви, че в Кабул има няколко българи, които са в контакт с външно министерство и се правят постъпки за евакуацията им.
„Тук, в лагера, интернетът е бавен. Има един рутер, към който се прикачват всички. Буквално на две минути разговорите и връзката прекъсват“, сподели Панчев. На въпрос защо е избрал да напусне армията и да стане контрактор в размирни зони и зони на конфликти, отговори: „Харесват ми военният живот и мисиите, затова се насочих към тази работа“. Именно Краси е един от българските рейнджъри, които бяха във военния ни контингент в Кербала. Служил е в 68-а бригада Специални сили, но няколко години след мисията се уволнява и става частна охрана на дипломати.
„Краси е с дългогодишен опит в зони с висок риск. Последните няколко години работи в Кабул като лична охрана на високопоставени дипломати в мисията на ЕС в Афганистан. Дни преди да ескалира напрежението там, той бе в краткосрочен отпуск в България. Въпреки че знаеше какво го очаква, не се поколеба да замине обратно. В началото на миналата седмица бяхме заедно и на 13.8 пристигна обратно в Кабул. Аз, както и други негови приятели настоявахме да отложи заминаването си, следейки събитията там. Той бе непоколебим и заяви, че цял живот се подготвя за моменти като този!“, написа във Фейсбук приятел на Панчев – Антон Шукеров. По думите му още със стъпването си в Кабул българинът е започнал спешната евакуация на дипломатите, като последният европейски представител бил качен на самолет на 15 август.
„Краси изпълни с чест професионалния си дълг! Какво се случи след това… ЕС забрави за хората, грижещи се за сигурността на собствените си дипломати в Афганистан, и ги изостави на произвола на съдбата… Летище Кабул бе единствената точка за извеждане на хора по въздух и в следобедните и вечерни часове на 15.8 бе вече подложено на ракетен и минометен обстрел. САЩ предприеха незабавни действия и стартираха операция за евакуиране. Около 3 хил. морски пехотинци поеха контрол над летището и заедно с турския контингент там гарантираха успешното приземяване и излитане на военните самолети на САЩ. Краси и негови колеги успяха да се качат on board (на борда) и в ранните часове на 16.8 пристигнаха във военна база на САЩ в Катар, на територията на която понастоящем са настанени в бежански лагер заедно със стотици бедстващи хора, със статут на бежанци от територия с военни действия, където контрол по тяхната идентификация, пребиваване и бъдещо дислоциране се упражнява от катарските власти“, написа още Шукеров в профила си. Тъй като повече от 4 денонощия Начев и останалите българи не могат да заминат, Шукеров допълни, че не може да приеме тази безотговорност на ЕС да не може да си евакуира гражданите. „Не мога да приема, че България и ЕС, с целия ресурс, с който разполагат, не могат да уредят въпроса в рамките на 12-24 часа“, категоричен е той.

Подобни статии