Българите свалиха рекорден брой зелени сертификати

Рекорден брой зелени сертификати са свалени от потребителите, въпреки затрудненията с Националната здравна информационна система /НЗИС/, съобщава "Информационно обслужване" АД.

Оповестяването на епидемичните мерки, свързани с достъпа до обществени места чрез европейски зелен сертификат, бе съпроводено със злонамерени действия, тип "отказ от услуга" (DDoS), срещу инфраструктурата, обслужваща Националната здравна информационна система. В рамките на 24 часа към портала беше насочено огромно количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надхвърли 400 Gbps, съобщават от "Информационно обслужване". Това наложи прилагането на по-агресивни мерки за ограничаване на зловредния трафик и използване на специализирана инфраструктура за анализ и противодействие, чрез които започна възстановяване на предоставяните услуги. Не са отчетени опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители, пише в съобщението.
"Информационно обслужване" АД разполага със специализирани и ефективни средства за противодействие на подобни злонамерени акции, които позволиха да продължи издаването на зелени сертификати, въпреки известни забавяния. В първите часове след оповестяването на мерките на 20 октомври са били издадени и свалени от системата рекорден брой зелени сертификати - над 106 000. До 15.00 днес са изтеглени над 64 000 сертификата. В момента системата издава над 15 000 документа за час.

Подобни статии