Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) е с нов изпълнителен директор

Петя Точарова

Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) е с нов изпълнителен директор. Това е Петя Точарова, която сменя на поста дългогодишния ръководител на организацията Ина Килева.

„Целият ми професионален път досега е свързан с културния сектор, като по-голямата част от кариерата ми премина на европейско или глобално ниво. Щастлива съм, че отново ще работя за музикалната индустрия в моята страна“, отбелязва Точарова.

Новият шеф на БАМП е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. Започва кариерата си в Агенцията за авторско право, която след 1989 г. се преобразува в Музикаутор. Тя е и един от създателите на първата консултантска компания в областта на интелектуалната собственост в България. През 1997 г. заминава за Брюксел, за да се посвети на регулаторните аспекти и политики в областта на филмовата индустрия и медиите в Европа. През 2003 г. е назначена за ръководител на Програмата на ЮНЕСКО за авторски права в Париж. Няколко години по-късно поема отговорността за практическото прилагане на Конвенцията на ЮНЕСКО от 2005 г. (първия международен инструмент, регулиращ културните индустрии).

Непосредствено преди да заеме поста изпълнителен директор на БАМП, Петя Точарова ръководи Отдела за политики към Конвенцията на ЮНЕСКО за световното наследство. Има специализации по интелектуална собственост в Лондон и Страсбург, и по международна политика в Брюксел.

„Петя има безценен опит в областта на защитата на авторските права и дълбоко разбиране за значението на творческите индустрии. Истински щастливи сме, че след завръщането в България прие да се присъедини към нас и сме убедени, че ще е впечатляващ лидер и генератор на нови идеи“, категорична е Станислава Армутлиева, председател на Управителния съвет на БАМП.

Подобни статии