Българската позиция на Европейския съвет за цената на енергията ще е ясна в сряда

В сряда служебното правителство ще реши за българската позиция на предстоящия Европейски съвет, който ще разгледа темата на високата цена на енергията и мерките за решаване на проблема. Това обяви служебният премиер Стефан Янев на дискусия по темата, предаде БНР.

"Регулаторните мерки на Европейската комисия, които бяха обявени миналата седмица, касаят именно битовите потребители, тоест ние по индивидуален план си имаме отделна писта и тази отделна писта ще бъде в основата на решението на Министерски съвет, което ще приемем в сряда, предвид предстоящият съвет и за което екипите вече работят. Как ще изглежда това решение, ще го коментираме в сряда, когато бъде прието".

Основен проблем за България е високата цена на тока за бизнеса. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев предупреди, че ситуацията за бизнеса е извънредна и са необходими извънредни мерки.
Над 600 хиляди абонати плащат 4 пъти по-високи сметки в сравнение с миналата година и те трябва да получат незабавна компенсация:

"Трябва да се уплашим, за да действаме адекватно. Бързата мярка, която помага на всички, включително на електроинтензивния бизнес, е тази - компенсиране с надвзетото, които пари - това в България предимството, късметът, хубавото е, че те са тук, те не са платени за газ в чужбина. Те са свръхпечалби и свръхприходи във Фонда за сигурност на електроенергийната система и в Бюджета като свръхприход от ДДС".

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков припомни, че от началото на ноември влиза в сила променената методика на цената на доставчик от последна инстанция. 

"Което всъщност ще остави едни реални пари във фирмите, които не са си намерили доставчик на електрическа енергия. Тези фирми не са никак малко - 256 000, така че това е един реален ефект, който би трябвало да има от 1 ноември, когато тази методика влезе в сила".

Подобни статии

 • ГЕРБ се загрижи и за отбраната, иска 2% от БВП да отиват за нея

  ГЕРБ се загрижи и за отбраната, иска 2% от БВП да отиват за нея

  Правителството да отдели 2% от Брутния вътрешен продукт за модернизиране на армията. Това според ГЕРБ трябва да бъде извършено, за да може да се отговори на амбициозните заявки, които вчера бяха представени пред народните представители от министър-председателя Кирил Петков и министъра на отбраната Стефан Янев.

  40
 • Парламентарната група по енергетика реши: КЕВР остава само с 5 членове

  Парламентарната група по енергетика реши: КЕВР остава само с 5 членове

  Депутатите от парламентарната комисия по енергетика приеха в сряда на второ четене проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, предложен от депутатите от управляващото мнозинство - Виктория Василева (ПГ на "Има такъв народ"), Ивайло Мирчев (ПГ "Демократична България"), Мирослав Иванов (ПГ "Продължаваме промяната") и Георги Свиленски (ПГ "БСП за България"), чрез който се предлага членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се намалят от 9 на 5.

  95