Българската православна църква отбелязва на 19 октомври деня на преп. Йоан Рилски Чудотворец

Българската православна църква отбелязва на 19 октомври деня на преп. Йоан Рилски Чудотворец. Св. прор. Йоил. Св. мчк Уар.

Преподобният Йоан Рилски Чудотворец е български светец, в чието лице народът вижда покровител и застъпник пред Бога. Роден е около 876 г. в село Скрино, в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България. Около 900-901 г. раздава имуществото си и се замонашва. Скита на много места, като накрая се установява в Рила и към 930-931 г. основава Рилския манастир. През 941 г. напуска манастира и се отдава на отшелничество. Написва "Завет" с напътствия към своите ученици и следовници за живота на монасите. Умира на 18 август 946 г. Погребан е в малката манастирска църква на Светата Рилска обител. Около 980 г. мощите му са открити и пренесени в Средец (дн. София), а той е канонизиран за светец. През 1183 г. унгарският крал Бела III превзема град Средец и мощите на Йван Рилски са пренесени в унгарската столица Гран (дн. Естергом), но скоро след това отново са върнати в Средец. През 1195 г. цар Асен I тържествено пренася мощите в Търново (дн. Велико Търново), където остават почти три столетия, а през 1469 г. са върнати в Рилския манастир.

По традиция в навечерието на празника в основания от светеца Рилски манастир се извършва всенощно бдение, на което присъстват стотици поклонници от всички краища на страната и от чужбина, а на самия 19 октомври се отслужва празнична Света литургия. Патронен празник честват и Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", както и многобройните храмове, посветени на светеца.

Още по темата: религия

Подобни статии

 • Св. Теодосий Търновски бил духовен учител на патриарх Евтимий и на руския патриарх Киприан Киевски

  Св. Теодосий Търновски бил духовен учител на патриарх Евтимий и на руския патриарх Киприан Киевски

  Свети Теодосий Търновски вероятно бил от болярско, благородно потекло, но като скромен монах никога не парадирал с това. Прочул с духовните си подвизи като монах. Той е един от идеолозите на исихазма в България, а също и учител на патриарх Евтимий Търновски и на Киприан Киевски, патриарх на Русия. Борец срещу различните ереси.

  100
 • Преп. Алипий Стълпник прекарал 53 години на стълп*, а Св. Стилиян Пафлагонийски закриля бебета и малки деца

  Преп. Алипий Стълпник прекарал 53 години на стълп*, а Св. Стилиян Пафлагонийски закриля бебета и малки деца

  Днес почитаме паметта на Преп. Алипий Стълпник и на Свети Стилиян Пафлагонийски, наричан още Детепазител. Преп. Алипий живял добродетелен аскетичен живот на върха на стълп*. (Стълп - да не се бърка със стълб. Стълп в старата книжнина се нарича висока и тясна кула, която монаси-отшелници и исихасти строели със собствените си ръце. На върха на този стълп имало място, колкото един човек да стои прав. Там древните монаси, наречени стълпници, прекарвали благодетелен живот в пост и молитва. В съвременния български език е правилно да се изписва "стълб", но във всички официални издания на Синодалното издателство на БПЦ и до днес е прието да се изписва "стълп". От там, вече и в книжовния български език, е останала думата стълпотворение, например - Вавилонското стълпотворение ). Св. Стилиян пък се счита за закрилник на бебетата и малките деца.

  107