Българската търговско-промишлена палата ще си сътрудничи с Международния институт за развитие на мениджмънта

Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ е поставила началото на партньорство с Международния институт за развитие на мениджмънта /IMD/ чрез публикуването на изследването за световната конкурентоспособност на IMD през 2021 г., в което БТПП пряко участва чрез подготовката на цялостното проучване на територията на страната, селекцията от фирми и организации. Това съобщиха от БТПП.

Световната класация за конкурентоспособност на IMD ежегодно класира икономиките на 64 държави по света и оценява готовността на всяка страна за нейния просперитет. Публикуваните данни предоставят информация за икономическия растеж и конкурентоспособността.

Тазгодишните резултати поставиха България на 53-то място от общо 64 държави. Страната показва спад с пет позиции спрямо 2020 г., както и предходните няколко години. Според IMD основните предизвикателства пред България през 2021 г. са свързани с политическата нестабилност, нисък процент на ваксинации срещу COVID-19, ограничено разпространение на решенията за електронно правителство, високи енергийни разходи за бизнеса, изоставащо качество на университетското образование, съпроводени с ниски разходи за научноизследователска и развойна дейност, както и постоянен проблем с корупцията. Страната ни се класира забележително добре в подкатегориите "Икономическа ефективност" и "Ефективност на правителството", където индексите на "цените" заемат 8-мо място и 18-то място в "данъчната политика".

Най-лошата оценка на България е в подкатегорията "Бизнес ефективност", където страната е класирана на 61-во място, както за подкритерия "пазар на труда", така и за "управленските практики".

IMD е швейцарска независима академична институция, основана преди 75 години.

Подобни статии