Български лекар от Германия: Рисковите пациенти да не чакат, ваксината дава защита

"Трябва реализъм, да изчакаме и да наблюдаваме внимателно какво казват експертите за варианта Омикрон на Covid-19". Това каза пред БНР д-р Борис Таблов, анестезиолог, реаниматор, който работи в Германия.

Според него това, че в България няма случай на новия вариант, може да означава, че не е открит, защото у нас не се секвенират достатъчно проби. По думите му е въпрос на време да се появи Омикрон и тук. 
"Личната отговорност и поведението на всеки са най-важни. Противоепидемичните мерки трябва да се спазват, за да не се стига до тежко протичане на инфекцията, защото по отношение на лечението на тежките случаи нямаме голяма ефективност и смъртността е много висока", обясни лекарят.

Той подчерта, че има безспорни данни, че ваксината дава най-голяма защита по отношение на тежкото протичане и на смъртността.

"Рисковите пациенти, неваксинираните и хората, ваксинирани преди повече от 6 месеца, няма какво да чакат да излизат данни за Омега и ваксините при този вариант. Ние сме в район с Делта вариант, който е достатъчно рисков, а там данните са категорични за ползата от ваксините".

Подобни статии

 • 9874 - заразените днес с коронавирус

  9874 - заразените днес с коронавирус

  9 874 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през последните 24 часа. 5 055 от тях са установени с PCR, а 4 819 - с бързи антигенни тестове. 78,18 % от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал. През последното денонощие са направени общо 43 879 теста, от които 12 940 са PCR, а 30 939 - антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.

  89
 • КОВИД по света - седмичен обзор

  КОВИД по света - седмичен обзор

  Световната здравна организация препоръча тази седмица на страните по света да премахнат или облекчат съществуващите ограничения за пътуване, изтъквайки, че "те могат да изострят икономическия и социален стрес, свързан с пандемията".

  138