Български шахматисти ще мерят сили със състезатели от 17 държави на международен турнир в Пловдив

Български шахматни шампиони ще мерят сили с най-добрите шахматисти от 17 държави на международен турнир за млади таланти до 20 години. Това каза Калоян Матеев, председател на клуба организатор на турнира ШК "Чесбомб" Пловдив. В него ще участват над 130 състезателя от най-високо нивоИ Турнирът е с рекорден награден фонд от над 20 000 евро, като първа награда е 10 000 евро, уточни Матеев.

Шахматната сензация на турнира се очаква да бъде Алексей Сарана от Русия, който оглавява листата на турнира, и наскоро стана бронзов медалист при мъжете на Европейско първенство по шахмат за мъже в Рейкявик.
Турнирът започва на 26 септември и ще се състои в хотел "Империал" в Пловдив в рамките на 8 дни. Той се организира от пловдивския шахматен клуб "Чесбомб", чиито възпитаници са национални шампиони в почти всички възрастови групи. Присъствие са потвърдили Йозгюр Солакоглу, директор на детско-юношеския спорт в Световната федерация по шахмат (ФИДЕ), както и главният арбитър на федерацията - Лоран Фрeй, председател на съдийската комисия във ФИДЕ, който ще оглави и съдийския екип на турнира в Пловдив.
Сред юношите участници в турнира първите шест играчи са с шахматен коефициент (ЕLO) над 2600, какъвто имат само двама български състезатели в категорията мъже - Веселин Топалов и Иван Чепаринов. Участниците са от Индия, Русия, Франция, Нидерландия, Италия, Гърция, Турция, Словения, Украйна, Беларус, Иран, САЩ, Македония, Азербайджан, Полша, Ливан и България.
"Целта е да зарадваме българските деца и то в условията на пандемия и да възродим добрите шахматни традиции на България", каза още Калоян Матеев.

Подобни статии