Български учен участва в разработката на иновативна ваксина срещу COVID-19 в Испания

Photo: nauka.bg Ивайло Балабанов е докторант в центъра по молекулярна биология „Северо Ачоа“ в Испания

Български учен участва в разработката на иновативна ваксина, която да ограничи разпространението на COVID-19. Ивайло Балабанов работи с още петима изследователи в Испания. Идеята е да се блокира навлизането на вируса в клетките чрез антитела, съобщи Нова телевизия.

По този начин ще бъде намалена възможността за инфекция в човешкия организъм, което ще намали разпространението на вируса сред хората.

Имунологията е призванието за Ивайло, както и шанс да помогне на хиляди непознати. „Аз съм идеалист по душа и винаги търся как да дам своя принос за човечеството“, споделя Ивайло Балабанов.

След като завършва висшето си образование в България, взима две магистърски степени в Холандия и Япония. Днес Ивайло Балабанов е докторант в центъра по молекулярна биология „Северо Ачоа“ в Испания. Надява се, че кризата с коронавируса ще напомни на политиците да инвестират в наука.

Подобни статии

  • Учени от БАН изобретиха робот за дезинфекция

    Учени от БАН изобретиха робот за дезинфекция

    Учени от Института по роботика на БАН създадоха робот за дезинфекция на помещения, който може да бъде използван за предотвратяване на разпространението на COVID-19, съобщават от академията. Иновацията е приложима за автоматизирано биологично обеззаразяване на домашни и здравни помещения, детски градини и училища, както и на всички подови повърхности, заразени с многорезистентни бактерии и супербактерии, гъбички, спори и вируси.

    89