Българският фармацевтичен съюз настоява за оставката на Петко Салчев

проф. Асена Сербезова

Българският фармацевтичен съюз подписа анекса към договора със здравната каса, с което се гарантира достъпа до лекарства на гражданите, съобщи БНР.

Анексът беше подписан, но под условие. От фармацевтичния съюз дават срок от две седмици на здравната каса, за да приеме техния меморандум с искания, а именно по-справедливо заплащане за обслужване на рецепти към здравна каса. До този момент те получават по два лева, искането е да бъде четири лева, защото 75 процента от лекарствените продукти, които предлагат в аптеките, са именно такива, които се отпускат по каса и това ощетява собствениците на аптеки.

За обслужване на така наречените Covid рецепти фармацевтите искат да получават по десет лева на рецепта като признание за първа линия, защото те също имат пряк сблъсък с пациенти, които към този момент са заразени, освен това искат да бъдат направени и промени в здравно-информационната система, която към този момент допуска грешки от страна на личните лекари и така обслужената рецепта в последствие от фармацевта не се покрива от касата и е за сметка на фармацевтите.

Точно след две седмици ще стане ясно какво ще се разберат фармацевтичният съюз и касата. Ако исканията им не бъдат изпълнени, има вероятност договорът да не бъде продължен. Вече имат връзка и с регионалните си колеги, които са заявили готовност да ги подкрепят и освен това са на мнение, че искат оставката на управителя на здравната каса професор Петко Салчев, така, както беше поискана и от Българския лекарски съюз.

"Ние настояваме в националната здравно-информационна система да залегнат контроли. Ние сме принудени да се занимаваме с бумащина, защото ако лекарят - разбира се, неумишлено, е допуснал грешка, е основание тази рецепта въобще да не бъде заплатена", обясни главният секретар на съюза Димитър Маринов пред БНР.

"Нашите предложения не са само финансови, те са и организационни", коментира председателят на Фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова и добави, че фармацевтите са искали тази среща да се състои преди да се изтекли сроковете на сегашния договор.

Подобни статии