Българският филм "Стихията Медея" се представя на кинофестивал в Стокхолм

Филмът "Стихията Медея" на Найо Тицин е включен в програмата на Европейския филмов фестивал, организиран от европейската мрежа на национални културни институти на ЕС (EUNIC) в Стокхолм и Европейската комисия. В програмата са подбрани 16 филма, "за да илюстрират и вдъхновят действия за устойчивост на околната среда и за подкрепа на жените и момичетата", съобщиха от пресслужбата на фестивала.

Прожекциите и дискусиите върху различни аспекти на продукциите са в Стокхолм от 8 до 10 октомври.
Премиерата на "Стихията Медея" бе през есента на миналата година на фестивала Master of Art. Лентата разказва историята на театралния и социален проект "Медея", с главно действащо лице - актрисата Снежина Петрова. През 2017 г. тя поставя началото на социалния и театрален проект "Медея", чиято цел е интегриране на деца от различни малцинствени групи в София и Пловдив. В продължение на две години децата играят сцени от трагедията на Еврипид "Медея", рисуват сюжети, вдъхновени от конфликтите в пиесата. Проектът, който е част от програмата "Пловдив - Европейска столица на културата", приобщава и студенти от класа на Снежина Петрова в Нов български университет, се посочва в представянето на филма на сайта на фестивала в Стокхолм. Финалът на проекта бе отбелязан с мащабен спектакъл по едноименната старогръцка драма на сцената на Античния театър в Пловдив с участието на децата, преминали обучение в артистичните работилници.
Проектът "Медея"бе сред 30-те лауреата от 25 страни, спечелили Наградата за европейски гражданин за 2020 г. на Европейския парламент.

Подобни статии