Цената на олиото продължава да расте

Храни и горива поскъпнаха през последната седмица, откакто е в сила третият локдаун.

Най-осезаем е ръстът в цената на оранжерийните домати. Те се продават средно за 3,28 лева на килограм на едро, докато преди седмица цената им е била с близо левче по-ниска - 2,33 лв./кг. В края на февруари пък един килограм на борсата е струвал точно 2 лева, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Поскъпване има и при други основни хранителни продукти като сирене, кашкавал, кисело мляко, пилешко месо и най-вече при олиото, чиято цена расте постоянно от повече от година насам. Литър слънчогледово олио на едро се търгува за 3,07 лева, което е с 35 стотинки повече от преди седмица. Още по-голямо е поскъпването в сравнение с края на февруари, когато олиото е струвало 2,61 лева за литър на едро. Сиренето пък надхвърли 7 лева за кило на едро. Цената му през миналата седмица по борсите е била средно 7,01 лв/кг., а в края на февруари се е продавало за 6,79 лева С 20 стотинки е поскъпнало в този период и замразеното пилешко - от 3,96 лв./кг на 4,16 лв/кг.

Поевтиняване през последния месец се наблюдава при краставиците. Един килограм оранжерийни на борсата струва 2,69 лева. Това е с около левче по-малко в сравнение с края на февруари, когато цената беше 3,63 лв.

Сериозно повишение се наблюдава при цената на горивата. Масовият бензин А95 вчера се продаваше средно за 2,07 лева за литър. Това е и най-високата му цена от година насам, сочи справка в специализирания сайт fuelo.bg. В края на миналия месец той се е продавал с десетина стотинки по-евтино - средно за 1,96 лева за литър. Две вериги бензиностанции все още държат пниска цена -1,89 лв., но в други литърът стига и 2,10 лв.

Срив в цената на бензина имаше преди година с настъпването на пандемията, като най-ниска бе тя в края на май и началото на юни 2020 г. -1,68 лева. След това започна плавно да се повишава, стигайки 1,82 лв. в края на годината, а от началото на 2021 г. тръгна по-рязко нагоре.

Сходна е ситуацията и с дизела. Средната му цена по бензиностанциите у нас вчера бе 2,06 лева за литър при 1,96 лв. в началото на месеца.

Подобни статии