Цената на водата в София без промяна и догодина

Бактерии ядат фекалии и пестят 61 хил. т СО2 емисии

Франсоа Деберг (вляво) и Васил Тренев

Зеленият ток, който произвеждат анаеробни бактерии в станцията за канални води край Кубратово на столичното ВиК дружество, ще държи до края на 2022 г. ниски цените на водата в София. Това стана ясно по време на представянето на новия метан танк за пречистване на отпадните води на столицата край Кубратово от ръководството на дружеството.

Причината е, че софийската компания вече е почти изцяло независима от цените на електричеството, тъй като произвежда повече ток, отколкото потребява станцията в Кубратово. 15% не ни достигат, за да обезпечим на 100% нуждите на цялото дружество от електроенергия, коментира шефът на компанията Васил Тренев. Той уточни обаче, че след 2022 г. ще има плавно покачване на цената на водата заради предстоящите инвестиции в канализация.
Новият метан танк струва 6 млн. лв. и е направен по последния вик на технологиите. Проектиран е и изграден изцяло от български екипи. Той е петото такова съоръжение в Кубратово, но е обгърнат с метален кожух, който има изолационни качества и го прави с 25% по-ефективен в добива на газ метан. Обемът му е 7000 куб. м и се равнява на три олимпийски басейна.
За първи път от 4 г. насам сме наясно точно колко е чиста водата, която пускаме отново в Искър, каза един от шефовете на дружеството. Благодарение на новото съоръжение и миризмата наоколо ще е много по-слаба. Като доказателство специалистите посочиха, че в пречистените канални води на изхода на станцията се е завъдила в огромни количества риба каракуда.
Станцията в Кубратово спестява 61 хил. т СО2 емисии годишно на планетата. Тя е втора след Германия по ефикасност в производството на електрическа енергия от 25-те такива в света, които притежава френската компания, съсобственик на софийското дружество. Това съобщи регионалният директор за България Франсоа Деберг. Станцията обаче вече е на 100% независима по отношение на електроенергията, произвежда повече, отколкото потребява, като излишъкът се продава. Преработва над 350 000 м3 отпадни води в денонощие и над 130 млн. м3 на година. Така за над 30 години е пречистила над 4 млрд. м3 мръсни води, което се равнява на 8 пълни обема на язовир „Искър“.

Мокри кърпички задръстват решетките

Електрическият ток произвежда анаеробни бактерии, които се хранят и размножават от фекалиите на канализацията.
Така те отделят отровния биогаз метан. Когенератор го превръща в електричество. Цикълът е следният. На входа мръсните води влизат през решетка-гребен, където с гребло се отделят най-едрите предмети. Най-голямо задръстване се получава от мокрите кърпички, които не се разтварят. Имало е и комични ситуации, в които овчари са търсили изгубените си овце в станцията, а работници са намирали пакети с глави от херинга, хвърлени в откритите части на канала, разказаха специалистите.
Следва утаяване на пясъка, след което фекалиите и другата органична материя се насочва към танка. Там бактериите ги изяждат и произвеждат метан. Микроорганизмите имат нужда от температура от 37 градуса, за да се чувстват добре и да не спират работа. Друга тяхна особеност е, че не обичат да ги претоварват. След това други бактерии в друг басейн неутрализират химикалите от канализацията. Следва изземване на утайките, които съхнат на полето 20 дни. Те се подаряват на зърнопроизводителите, защото структурират и подхранват почвата с ценни вещества. Според нарежданията на БАБХ не могат да се ползват от овощари и зеленчукопроизводители.

Подобни статии