Цените на жилищата във Великобритания с най-голям сезонен растеж от 2015 година

Продажните цени на жилищата във Великобритания между средата на май и началото на юни са нараснали с 0,8 на сто спрямо предходния месец. Това е най-голямото повишение за този период на годината от 2015 година, докато наличните жилища остават недостатъчни, съобщи сайтът за недвижими имоти Райтмув (Rightmove), цитиран от Ройтерс.

Увеличението вдига цените със 7,5 на сто над нивото от началото на март 2020 година, преди във Великобритания да бъдат наложени ограничителни мерки заради коронавируса.

"Търсенето остава много силно, макар че броят на наличните жилища за продажба е на исторически минимум. Новите жилища пък са със средни цени, които са исторически рекорд. Има и ранни сигнали за забавяне на трескавия темп", според Тим Банистър от Райтмув.

Данните са събрани между 9 май и 12 юни.

Цените на жилищата във Великобритания скочиха миналата година въпреки пандемията, тъй като много домакинства с по-високи доходи искаха повече пространство за работа от вкъщи, а правителството намали данъците за покупка на недвижими имоти заради първоначалния спад в продажбите в началото на пандемията.

Подобни статии