Частните охранителни фирми да могат да използват подизпълнители, прие на първо четене парламентът

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за частната охранителна дейност, с които се разрешава на частните охранителни фирми да използват подизпълнители.

Освен това се дава право и лица, които са реабилитирани по реда на Наказателния кодекс да получат лиценз за частна охранителна дейност. Намалява се и изискваната образователна степен за изпълнителите на частна охранителна дейност. Досега те трябваше да притежават завършено средно образование, а сега ще им е нужно само основно.
Измененията са внесени от Пламен Нунев /ГЕРБ/ и група народни представители и бяха одобрени на първо четене със 77 гласа "за", 25 "против" и 2 "въздържал се".
От БСП и ДПС определиха законопроекта като лобистки и изразиха притеснения от някои от предложените текстове.
От ГЕРБ обясниха, че законопроектът е обсъждан близо година - година и половина с бранша и да се говори за лобизъм било смешно.

Подобни статии

 • Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ДДС

  Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ДДС

  Парламентът прие на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност /ДДС/. "За" гласуваха 120 депутати, "против" - 23, а четирима се въздържаха. Измененията са внесени от Министерския съвет и целят прецизиране на българското законодателство с правото на Европейския съюз.

  105
 • Предлагат за обсъждане проект на наредба за проверка за енергийната ефективност

  Предлагат за обсъждане проект на наредба за проверка за енергийната ефективност

  Министерството на енергетиката, съвместно с Министерството на регионалното развитие, предлагат за обществено обсъждане Проект на наредба за условията и реда за извършване на проверка за енергийна ефективност на отоплителните инсталации и инсталациите за комбинирано отопление и вентилация по чл. 50, ал. 1 и на климатичните инсталации по чл. 51, ал. 1, условията и реда за изготвянето на оценка на енергийните спестявания, както и условията и реда за създаване, поддържане и ползване на базата данни по чл. 52 от Закона за енергийната ефективност. Това става ясно от проекта на наредба, който е качен днес на страницата на енергийното ведомство.

  239