Чеченецът Абдулах А. обезглави френски учител, застреляха го

Обезглавеният в парижко предградие преподавател по история и география Самюел Пати

Абдулах А. е името на 18-годишния чеченец, роден в Москва, който обезглави френски учител в градче северозападно от Париж, след което бе застрелян от полицията, обяви Le Figaro.

Ученици на обезглавения в парижко предградие преподавател по история и география Самюел Пати си спомнят за него като за човек, който е бил изцяло посветен на работата си, предаде Франс прес.

Пати е постъпил наскоро в гимназията, край която беше нападнат вчера около 17 местно време. Негови ученици си спомнят, че той разказал, че е дошъл на работа наскоро в това училище, защото жена му била преместена на работа тук. Преподавателят обичал много професията си и искал да научи учениците си на много неща. Карал ги да говорят и организирал дебати.
На 5 октомври той показал на учениците си карикатура на пророка Мохамед като част от дискусия за свободата на словото. Приканил мюсюлманите от класа да излязат от стаята, за да не се почувстват засегнати. Баща на ученичка от съседен клас обаче подал жалба в училището срещу учителя. Четири дни по-късно той е намерен мъртъв.
След полемиката, породена в училище от показаната от него карикатура на пророка Мохамед, Самюел Пати не се държал както преди и ходел намръщен, разказва негова ученичка и допълва, че други ученици дори са го нарекли расист или ислямофоб.
"Той не е направил това нещо с карикатурата, за да породи полемика, или да покаже неуважение към децата, или да ги дискриминира", казва Нордин Шауди, баща на 13-годишен ученик на Пати. Той допълва, че синът му описвал преподавателя като супер любезен човек.
Във Франция ще има национално възпоменание за убития учител, но точна дата засега не се споменава, съобщи днес френското президентство.

Междувременно Франция въведе от днес вечерен час, но не заради престъпността, а за да се бори с втората вълна на COVID-19. Близо 7000 заболели са в интензивните отделения. Извънредното санитарно положение влезе в сила от полунощ, а парижаните се възползваха до последно от още отворените заведения.

Вечерният час ще засяга района на Париж и още осем от големите градове с най-висока степен на коронавирусна зараза.

Ресторанти, барове, кина, театри ще затворят врати от 21 ч. до 6 сутринта. Излизането навън е забранено освен по здравословни и професионални причини, те ще се удостоверяват с познатите от периода на карантината декларации.

Единствено разходката на домашните любимци е позволена близо до дома.

Въпреки строгите мерки французите ще могат да пътуват по време на започващата днес есенна ваканция, но броят на резервациите е спаднал наполовина спрямо обичайното.

Извънредното положение ще трае четири седмици и може да бъде удължено с одобрение от парламента.

Подобни статии