Чешкият премиер Бабиш заяви, че президентът му е обещал да му възложи сформирането на ново правителство

Андрей Бабиш

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви днес, че малко преди да бъде приет в болница по спешност, президентът Милош Земан му е обещал да му възложи задачата да сформира ново правителство, предаде Франс прес.

Бабиш заяви това на фона на усложнена политическа ситуация поради постъпването на Земан в болница. По закон след произведени парламентарни избори президентът трябва да номинира кандидат за премиерския пост.
"При разговора ми с президента в неделя той ми каза, че ще поиска от мен" да водя преговори за сформирането на правителство, каза Бабиш по телевизията.
"От мен зависи дали ще приема или ще откажа", добави чешкият лидер, като увери, че е готов и да мине в опозиция.
Предвид факта, че две опозиционни обединения спечелиха на изборите общо 108 от 200 места в долната камара на парламента, на Бабиш ще му е трудно да се задържи на власт.
Земан заяви преди изборите, че ще връчи мандата за сформирането на правителство на лидера на най-голямата парламентарно представена отделна партия, а не на обединение. Партията АНО на Бабиш е с най-добър резултат на парламентарните избори. Предвид структурата на новия състав на парламента обаче Бабиш едва ли ще събере необходимата подкрепа, за да остане премиер.
Според чешки медии Милош Земан може да остане в болница в продължение на седмици. Говорителят му Иржи Овчачек заяви пред радио "Проглас", че президентът е бил посетен от свои роднини и близки сътрудници.
Председателят на чешкия Сенат Милош Вистърчил каза, че ще поиска от президентската канцелария по-подробна информация за състоянието на Земан, за да може да се прецени дали той е в състояние да изпълнява задълженията си.

Подобни статии

 • EK прави по-приобщаващи програмите

  EK прави по-приобщаващи програмите "Еразъм+" и Европейски корпус за солидарност

  Европейската комисия прие рамка за повишаване на приобщаващия характер и многообразието на програмите "Еразъм+" и Европейски корпус за солидарност за периода 2021-2027 г., съобщи пресслужбата на представителството на ЕК в България. С мерките се изпълнява ангажиментът на председателя на Комисията Фон дер Лайен за значително укрепване на двете програми, не само като се даде възможност на много повече хора да учат или да извършват доброволческа дейност в друга държава, но, по-специално, като се достигне до все по-голям брой хора с по-малко възможности.

  72
 • Меркел ще спи спокойно, ако Олаф Шолц стане следващият канцлер

  Меркел ще спи спокойно, ако Олаф Шолц стане следващият канцлер

  Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че приема спокойно идеята да предаде властта на социалдемократа Олаф Шолц и ще може "да спи спокойно", ако центристкият политик, спечелил изборите миналия месец, стане канцлер, предаде Франс прес.

  95
 • Съдебна драма в Италия: Ричард Гиър свидетелства срещу Салвини

  Съдебна драма в Италия: Ричард Гиър свидетелства срещу Салвини

  Холивудският актьор Ричард Гиър свидетелства срещу бившия италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини, предадоха световните агенции. Причината Салвини да е обвинен е, че през 2019 г. крайнодесният политик не позволи на испански кораб със спасени мигранти да влезе в пристанище в Сицилия и той остана дни наред в морето.

  85