Честитка: Сметката за ток скача с 10 лева

Домакинствата купуват един млн. Мвтч от „Марица-изток 2“

ТЕЦ „Марица-изток 2“

Средно с около десетина лева се очаква да скочат сметките за ток на домакинствата у нас.

Повишението на цената на електроенергията от 1 юли ще е по-високо от предложеното първоначално от КЕВР, което бе 4,17% за Западна България, 2,13% за Североизточна и 2,32 на сто за Югоизточна. Една от причините е, че служебният министър на енергетиката Андрей Живков издаде заповед, с която определи квота за закупуване на 1 млн. Mвтч електроенергия от държавната централа „Марица-изток 2“ за нуждите на регулирания пазар. В предварително предложените от КЕВР цени обаче не се предвиждаше ток от въглищната централа. Неговото включване в микса ще оскъпи допълнително тока за бита.

За да определите с колко ще се вдигне сметката на едно домакинство, добавете 5% към цената на един мегаватчас ток, която е 150 лева, коментира енергийният експерт Антон Иванов. Счита се, че около един мегават е необходим за отопление на по-малко жилище зимата. За по-голямо сметката може да е и 200 лева. Това означава, че средното повишение на сметката за едно домакинство, топлещо се на ток, ще е около 8-10 лева на месец.

Крайното решение за цената на тока за следващата година обаче ще обяви КЕВР на 1 юли.

В енергийното министерство са получени становища от НЕК и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), че ТЕЦ "Марица-изток 2" трябва да работи, за да се гарантира надеждната работа, сигурността и устойчивостта на електроенергийната система на страната. „Определянето на годишна квота за топлоелектрическата централа е в отговор на тази необходимост. Това е краткосрочна мярка, която да гарантира работата на ТЕЦ-а в следващия едногодишен период и да осигури плавна трансформация с оглед екологичните изисквания и икономическите реалности, свързани с високоемисионните на СО2 производители", обясняват от енергийното министерство.

Ведомството ще предложи по Националния план за възстановяване и устойчивост предоставяне на 700 млн. евро помощ за замяна на 1500 Мвт въглищни мощности в комплекса „Марица-изток“ с газови.

Миналата година КЕВР също първоначално предложи въглищната централа да не се включва в енергийния микс на регулирания пазар и токът да поевтинее с 0,5%. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова обаче разпореди въглищната централа да осигури 2,6 млн. Мвтч за регулирания пазар. Вследствие на това регулаторът, вместо намаление с половин процент, определи повишение на цената на тока с 2,7 на сто. Сега обаче обявената квота на „Марица-изток“ е около два и половина пъти по-малка - 1 млн. Мвтч.

Eнергото предлага да си засечем сами електромера

Електроразпределителните дружества ЧЕЗ и ЕВН предлагат на клиентите си сами да отчетат електромерите си.

Потребителите на ЕВН могат да засекат данните си към 1 юли, от когато се очаква да поскъпне електроенергията. След това те ще трябва да запишат показанията и да предоставят данните на дружеството до 5 юли.

Клиентите на ЧЕЗ пък да отчетат уредите си на 30 юни, предлага енергото на Западна България. Данните от отчетите се предават също на дружеството.

Както при всяка смяна на цени досега информацията за консумацията в следващите фактури ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 30 юни 2021 г. включително и потребление по нови цени от 1 юли 2021 г.

Подобни статии