Четири български медала от Международната олимпиада по химия

Български ученици спечелиха четири медала в един от най-престижните турнири в света - Международната олимпиадата по химия (IChO 2020), съобщиха от пресцентъра на образователното министерство.

В 52-то издание на турнира са се конкурирали 240 ученици от 60 държави. Българските химици са успели да завоюват един сребърен и три бронзови медала.
Сребърното отличие е заслужил Дамян Францов от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Бронз са взели Георги Недялков и Теодор Маслянков също от СМГ, както и Павел Николов от Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив. Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски".
На 14 и 15 юли се е състояла и Международната Менделеева олимпиада. Тогава отборът е извоювал два сребърни медала в конкуренция с над 100 участници от 27 държави.
Тази година участието на нашите отбори и в двете международни състезания се е осъществило онлайн от класните стаи на 119-то СУ "Академик Михаил Арнаудов".

Подобни статии