Четири приоритета в образованието и науката - вижте кои са те

Ще бъде направен анализ на дистанционното обучение и на база на него ще предложат пакет от мерки за успешния старт на новата учебна година. Това каза министър Николай Денков при представянето на четирите приоритета на Министерството на образованието и науката за служебния мандат и членовете на своя екип.

Първият е успешното завършване на учебната година, което включва успешното провеждане на матурите, националното външно оценяване и приема след основно образование. Проф. Денков посочи, че вижда много предизвикателства, но екипът му прави всичко възможно, за да се справят с всяко едно от тях. "Това са възможността за теч на информация, техническите средства, с които трябва да се осигури оценяването, работата на оценителите, сроковете да се спазват. Няма нещо ново, този механизъм за провеждане на държавните зрелостни изпити е от четири години и е добре известен”, коментира министърът на образованието.

Успешната подготовка на новата учебна година е вторият приоритет на новия екип. "Ще направим анализ какви се резултатите от дистанционното обучение, къде има сериозни проблеми с отпадане на учениците, със закъснение с усвояване на материала. На тази база при подготовката на учебната година ще ще предложим пакет от мерки, на които да стъпят и следващото министерство", обясни проф. Денков.

Третият приоритет е свързан с висшето образование и служебният екип ще завърши картата на висшето образование. Министър обясни, че в нея момента липсва аналитичната част и какви са събраните данни. Целта е да се помисли какво може да се направи за да се намалят и елиминират проблеми в областта на висшето образование. Последният приоритет е свързан с преглед на дейностите в плана за възстановяване и устойчивост в частта свързана с образование, обучение и научни изследвания.

Министърът уточни, че работата по приоритетите на министерството вече е започнала. „Всички приоритети и задачи, за които стана дума днес, вече са стартирали. Още от първите разговори със заместник-министрите тези задачи са поставени. Ще бъде направен времеви график кога какво ще се случва”, каза проф. Денков. Началник на кабинета на проф. Денков е бъде Иван Монев. Той ще работи с четирима заместници. Мария Гайдарова ще отговаря за всички дейности с училищната мрежа, завършването на учебната година и подготовка за новата. С анализа на проблемите по време на онлайн обучението ще се заеме Евгения Пеева. С ресор висшето образование е Генка Петрова. Тя ще отговаря за изследователските университети и картата на висшето образование. За научната дейност пък ще отговоря Нели Косева. Целият екип ще работи по четвъртия приоритет и всеки заместник-министър ще работи в рамките на своята компетентност по програмите от плана за устойчиво развитие.

Министърът посочи още, че сред приоритетите му не фигурира думата „ревизия”, но все пак е длъжен да се запознае с работата на предходния екип и по какъв начин са изразходвани средствата, дали има нарушения. „Това ще бъде направено по надлежния ред. Ако има нещо, което е важно, ще го научите”, каза проф. Денков.

Той обясни още, че следващата седмица ще обсъдят със социалните партньори дали от следващия месец в класните стаи ще бъдат всички ученици. За университетите обаче вече има съответствие между мнението на съвета на ректорите, МОН и министър на здравеопазването и предстои те отново да започнат с присъствените лекции. "При първа възможност ще бъдат възстановени присъствените занятия на във висшите училища. Има съгласие, чака се заповедта с единствената особеност, че даваме възможност на ректорите да организират на място занятията", каза образователният министър.

Подобни статии

 • Електронната платформа е-просвета предлага видеоуроци и дигитални учебници от детската градина до 12-и клас

  Електронната платформа е-просвета предлага видеоуроци и дигитални учебници от детската градина до 12-и клас

  Над 1200 паралелки у нас вече учат от вкъщи заради новата вълна на COVID-19, но дистанционното обучение е ефективно само с добро образователно съдържание. Електронната платформа е-просвета предлага именно това видеоуроци с учител, дигитални учебници за всички възрасти - от детската градина до 12-и клас, специални кратки електронни уроци, хиляди упражнения, тестове, видеофилми и анимации, съобщават от Издателската къща "Просвета".

  78
 • УНСС преминава в неприсъствено обучение от 21 октомври

  УНСС преминава в неприсъствено обучение от 21 октомври

  Със заповед на ректора на Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ от 21 октомври, до излизането на нова заповед на министъра на здравеопазването, в УНСС се преустановяват присъствените учебни занятия за всички форми и степени на обучение. Това съобщават от пресцентъра на висшето училище.

  72
 • От утре големите ученици минават онлайн

  От утре големите ученици минават онлайн

  От утре големите ученици в София минават на дистанционно обучение. Децата до 4-ти клас ще учат присъствено до края на седмицата. Това обявиха от столична община, след заседание на оперативния щаб. Мярката се налага, защото заболеваемостта в столицата е 812 на 100 000 население през последните 14 дни, е докладвал шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

  93