Чирпанско село с уникална Алея на славата

81 жертви е дало Спасово в Балканската, Междусъюзническата и Първа световна война

Така ще изглежда новият паметник в с. Спасово.

С паметник в прослава на погиналите за България в Балканската, Междусъюзническата и Първа световна война жителите на чирпанското село Спасово завършват уникалната у нас Алея на славата.

Последният паметник от Алеята ще бъде осветен официално на 11 ноември, съобщи кметът Димо Нецов. С помощта на свои приятели и единомишленици той лично е отлял постамента, върху който е поставено точно копие на войнишки кръст за храброст.

В Алеята на славата са подредени бюстовете на поборниците Иван Андонов (1854-1937) и поп Манол Коларов (1843-1918), а не след дълго ще бъде поставен и бюст на някогашния народен представител Жельо Даков. В непосредствена близост до Алеята е и паметничето на народния певец дядо Вичо Бончев, който заради заслугите си към народния фолклор и създадени близо 2000 песни е бил приет за член на Съюза на българските писатели малко преди кончината си.

81 имена на спасовци са открити сред регистрите на загиналите в трите войни. Всички те са изписани върху черни мраморни плочи, които са подредени под войнишкия кръст за храброст. За всеки един от тях може да бъде написана история, коментира Димо Нецов и припомня, че Иван Андонов е бил член, а впоследствие и секретар на чирпанския революционен комитет (1872-1874). Участвал е в Старозагорското въстание (1875 г.), след което бяга във Влашко. След Априлското въстание е осъден на смърт, а впоследствие изпратен на доживотен затвор. Лежал в пловдивския и цариградския затвор (1876-1878).

Сходна е биографията и на поп Манол Коларов (1843-1918), който е основател на тайния революционен комитет в някогашното Мурсалково (днес Спасово). До смъртта си през 1918 г. отчето е служило в пловдивския храм „Свети Иван Рилски“, където е бил погребан, а енориашите поставили възпоменателна плоча с надпис: „Будил в тъмното робство народния дух за просвета“. 

 

Подобни статии