Чистка в ансамбъл „Пирин“

Длъжностите диригент и хореограф аут от състава

На концерт

Длъжностите диригент и хореограф на ансамбъл „Пирин“ изхвърчаха от състава, след като бяха съкратени от новия - стар главен художествен ръководител на световноизвестния Държавен ансамбъл „Пирин“ Петьо Кръстев.

Стоимен Добрев и Мирослав Димитров, които са заемали длъжностите досега, са получили предизвестия за съкращенията си преди няколко дни. На тяхно място са назначени на нови длъжности като заместник главен художествен ръководител шефът на катедра „Хореография“ към Югозападния университет „Неофит Рилски“ Г. Гаров и като балет-майстор танцьорът Мартин В.

Огромни скандали тресат Държавния ансамбъл вече няколко месеца. Танцьори, певци и музиканти не са съгласни с рокадите. Преди няколко месеца беше уволнен и директорът на ансамбъла Данислав Кехайов, с когото артистите отново пълнеха зали и площади из цяла България, че и в Париж и Испания. Преди около 3 месеца те изнесоха протестен концерт на площада, а сега са решили да го повторят, за да се възстановят на работа хореографът и диригентът. В това си начинание от 2 дни на няколко места в Благоевград има подписка, на която вече са се разписали над 3000 благоевградчани.

Държавен ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ е основан през 1954 г. в Благоевград. Ансамбълът се състои от народен хор, оркестър и танцов състав. Дейността му е свързана със сценично претворяване и популяризиране на обработен фолклор от Пиринския край, но ансамбълът изпълнява народни песни и от останалата част на Македонската фолклорна област, която се намира в Гърция и Северна Македония, както и от други области на България.

Подобни статии

 • Коледните пости продължават до 24 декември

  Коледните пости продължават до 24 декември

  Всяка година от 15 ноември започват коледните пости, които продължават до 24 декември ( Бъдни вечер).Нека припомним какво представлява постът и какво трябва да прави през тези дни истинският вярващ християнин. Той трябва да подражава на Христос, за се доближи до Него и да посрещне радостната вест за раждането Му в плът.

  224
 • Без венчавки в първата седмица на Коледния пост

  Без венчавки в първата седмица на Коледния пост

  Рибата е разрешена, болните от Ковид са освободени от говеене

  Рождественският пост, който стартира на 15 ноември, не забранява църковните бракове, както мнозина погрешно си мислят. Изключение прави само първата седмица до Въведение Богородично (21 ноември), когато постът е по-строг и веселби не се препоръчват. Това коментира отец Василий Сарян, предстоятел на столичния храм „Преображение Господне”. По думите му църковно вето за браковете има само в периода от Игнажден (20 декември) до Богоявление (6 януари). „Въпреки че и тогава има една бележка, че се допуска венчавки по изключение“, вметва отецът.

  125
 • Интересни факти за Хелоуин

  Интересни факти за Хелоуин

  Празникът Хелоуин се отбелязва всяка година на 31 октомври - в навечерието на католическия Ден на Вси светии на 1 ноември. Първоначално той е бил разпространен в англоезичните страни, но впоследствие става популярен в голяма част от Европа, в това число и България, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и някои азиатски държави.

  141