Човекът паяк вади хора от пожар в небостъргач

Иван Кристов готви академия за спасители на бъдещето в София

Иван Кристоф

Човекът паяк Иван Кристоф тренира за бъдещи спасителни мисии на огромна височина, включително от най-високите сгради на света, сред които Бурж Халифа в Дубай и Си Ен Тауър в Торонто.

Това видя репортер на „Телеграф“ на своеобразна тренировъчна база на световноизвестния височинен спец в кв. „Павлово“ в София. Акцентът на практиката бе спасителната и аварийната дейност при екстремни условия, под знака на която минава животът на Кристоф. Българинът с канадски паспорт от години развива бизнес и доброволческа работа в областта на височинната аварийна работа.

„Това, което виждате, е подготовка за създаване на елитен въздушен пожарен спасителен екип на бъдещето. Използва се най-новата и модерна екипировка и облекло“, каза Кристоф. Идеята на Кристоф е в София да бъде създаден т.нар. Дом на спасителя на бъдещето - доброволчески център, който ще събере всички съвременни методики и технологии за издирване и аварийно спасяване на бедстващи по суша, въздух и вода в градове и планини. На тренировката той и негов колега практикуваха спасяване в условия, изискващи кислородни маски, измъкване от тесни пространства, както и издирване на бедстващи чрез дрон с термокамера. Демонстрирана бе и най-олекотената газоспасителна дихателна апаратура, подходяща за пожари с висока концентрация на отровен дим. В употреба бе и костюм с висока защита срещу химически киселини. Кристоф пък бе с каска със специално UV-покритие, защитаваща очите от вредни светлинни излъчвания при мащабни пожари.

Първоначално Кристоф имал идея в центъра опит да обменят и служители на МВР от службите пожарна и гражданска защита, но с времето се отказал заради сложните отношения с тежките държавни структури. „Ето защо просто ще действам сам. В Дома на спасителя ще разполагаме с всичко необходимо за осъществяването на спасителна акция от най-висока степен на сложност“, обясни Кристоф. Идеята му е там да се базират минипожарни автомобили, офроуд мотори, офроуд джип, както и спасителен джет, който ще се транспортира до водоеми. В бъдеще в близост до центъра трябва да се изгради и хеликоптерна площадка, откъдето машина на дома ще може да се отправя на спасителни мисии най-вече в Рила.

Подобни статии