Чужди хотели надуват цените

Вдигат нощувките с 10%

Почивката за българи в чужбина ще поскъпне заради увеличение на цените на хотелите и услугите, свързани с пътуванията. Това съобщи Димитър Балтов от Обединение „Бъдеще за туризма“ пред „Телеграф“.

Причината е, че чуждестранни хотели искат от родни туроператори да им платят авансово месец по-рано за нощувките на родните туристи, а ако няма възможност това да се случи, увеличават цените си. Балтов посочи като пример хотел в Рим, който е резервиран преди повече от два месеца от български туроператор за група наши туристи. Месец преди датата за заминаване са поискали да им се изплати на 100% стойността на резервацията. В противен случай ще таксуват туристите на по-висока цена. В отделните държави и места за настаняване увеличението е различно, като то е в рамките на 5 -10 на сто, посочи Балтов.

Освен това има ръст на цените и при транспорта, както и на други услуги, които се предлагат в туристическите пакети. Според Балтов най-вероятно всичко се дължи на това, че се опитват да спечелят максимално, докато имат право да работят. Заради ръста на цените се очаква и поскъпване на пакетите, прогнозира Балтов.

Българите търсят предимно почивки в Испания, Италия, Франция, Португалия, Австрия, Румъния, Египет. Не съм правил изчисления, но близо половината от нашите клиенти пътуват с тестове, а останалите са ваксинирани и имат сертификат за поставените дози, посочи Балтов. Предпочитат се предимно туристически пакети, при които пътуването е със самолет, а не с автобус.

Относно средствата, които отпуска държавата за връщане на парите на потребителите за провалени ваканции, Балтов заяви, че са в готовност да съдят Министерството на туризма за остатъка от парите, които дължат на клиентите си. Причината е, че с постановление бяха променени условията за кандидатстване, част от които се оказали неизпълними от фирмите. Въпреки недоволството на туроператорите обаче заложените изисквания не бяха променени. Така се очаква много от фирмите да останат без достъп до финансиране, тъй като не отговарят на критериите за отпускане на средства.

Подобни статии