Цигуларят Васко Василев: Не е толкова лошо да се смирим малко

Photo: БГНЕС

"Мисля, че е нужно повече време и търпение от наша страна, за да може да се появи ваксина или лечение на вируса, защото само това би донесло спокойствие на публиката, а и на артистите. От по-общочовешка гледна точка мисля, че това малко да се смирим не е толкова лошо", казва цигуларят Васко Василев.

- Г-н Василев, как ви се отрази карантината заради COVID, както от позицията на артист, така и от позицията на гражданин на света?

- Моята жизнена философия винаги е насочена към търсене на позитивното във всяка ситуация. И тук така се получи. Концентрирах се да свърша всичко, за което не ми остава време, научих нови неща, купих си още технически джаджи, за да мога да работя дистанционно по записи и да можем да правим различни колаборации. Не мога да кажа, че ми е най-любимото нещо да съм завързан на едно място, но не е и толкова фатално, когато има причина за това и е свързана със здравето и живота ни.

- Липсваше ли ви връзката с почитателите по време на изолацията?

- Разбира се. Не беше никак лесно да отменим напълно концертите, които бяхме планирали за юни месец. Мислихме много дали да ги преместим за следващото лято, но с екипа ми преценихме, че не е справедливо да блокираме парите, които хората са дали за билети, за толкова дълъг период от време. Така че възстановихме всички суми и се надявам да можем да направим тези концерти, когато животът ни стане по-ясен и спокоен.

- Имаше ли нотка на носталгия и сантимент при завръщането на сцената след изолацията? Усетихте ли жаждата на почитателите за музика на живо след толкова дълго затишие?

- Да, усетих вълнение както в себе си и колегите си, така и в публиката. Тази потребност и в двете страни трудно ще се загуби, по-скоро мисля, че ще се складира някъде в нас и ще се реализира когато това е възможно.

- Предизвикахте фурор с Ара Маликян и онлайн изпълнението ви на Криво садовско хоро. Позволи ли карантината да стиковате графиците си за друга обща изява, този път може би на живо?

- С Ара сме много близки от години… тази пандемия ни даде лукса да намерим време да общуваме отново, да се чуваме всеки ден, да си говорим и дори да свирим заедно. Сега отново всеки се опитва да нареди пъзела на живота си към познатата реалност, но си даваме сметка, че ще е трудно и ще отнеме време. Засега не сме правили планове за съвместна изява на живо, но това винаги стои като възможност.

- Ще се въведе ли „ново нормално“ според вас в концертния живот след ерата на COVID-19? Как би изглеждало то?

- Мисля, че е нужно повече време и търпение от наша страна, за да може да се появи ваксина или лечение на вируса, защото само това би донесло спокойствие на публиката, а и на артистите. От по-общочовешка гледна точка мисля, че това малко да се смирим не е толкова лошо.

- „Равносметка“ е дума с тежко значение, но ако трябва да опишете първите 50 години от живота си в едно изречение какво би било то?

- Мога дори в една дума – детство.

- Какво си пожелавате занапред?

- Пожелавам си само и единствено здраве – за себе си и хората, които обичам и са ми близки. Мисля, че след това всичко е въпрос на планове, организация и избор.

Подобни статии