Циркаджии

Плажуващите партийни лидери и бодигардовете им какво и кога работят?

Photo: Ивайло Цветков

Винаги съм харесвала цирка. В чистия му вид. С дресурата на животните, с акробатите. Никога не съм обичала клоуните. А откакто те се настаниха трайно в политиката – още по-малко.

Циркаджиите в политиката са лицемерни. По лицата им са напластени слоеве грим. Вечерно време, когато смъкнат „резервното си лице“, може да изглеждат по-човешки. През останалото време се виждат само едни озъбени гримаси. Устни, които мърдат дървено като куклите на вентрилоквистите. Позьорски жестове. И крайно лицемерие, при това осъзнато. Злоба. Завист. Кариеризъм с лакти. Свръхего. Самочувствие без покритие. И зад всичко това – тотална безпомощност и мързел.

Гледам плажуващите циркаджии от „Дабеда, България“ и се чудя – кога работят тези хора? Как им стига времето да обикалят родното Черноморие и да мерят площадите, да пишат писма и да се потят в телевизионните студиа, осветени от ярки прожектори? Ако този капацитет проявяваха и по друго време и на друго място, никой нямаше да нарича един Христо Бойкикев например „провален министър“. Наполовина активен да беше, когато получи възможност да се докаже, досега съдебната реформа да е осъществена.

Кой всъщност предложи този мастит юрист за правосъден министър без нито ден трудов стаж? Кой и как разбра, че го бива? Какво върши на практика един координатор на проекти в областта на законодателната и съдебната реформи в рамките на Инициатива за Върховенство на закона на Американската асоциация на юристите – последният да затвори вратата.

Вместо да дава адекватни отговори и да се държи адекватно, както подхожда на един политик с опит, какъвто Бойкикев има претенциите да е, той прави маймунджилъци. И в това не го бива. Изкуствен и дървен като кух пън. Никакво присъствие, никаква тежест.

Когато циркаджиите напират да са фактор в политиката, публиката трябва да си дава сметка и какво следва, когато завесите паднат. Когато клоуните си свалят комсомолските ризи и маските. Какво предлагат? От инициативите на Бойкикев се вижда колко и какви поддръжници има и на кого разчита. Добре, ще направи Иво Мирчев вицепремиер и после какво? Щурм на „цонките“ ли ще има? Какво предлага, ама реално изпълнимо, а не във вид на пелтечеща декламация пробвалият се два пъти за министър партиен лидер?

Хората с къса памет, които се радват на енергията на младите хора по площадите и подкрепят блокадите на София в пиков час, май са забравили кога и защо „дабеда, българите“ красяха жълтите павета с префърцуненото си пърформанс изкуство. Би трябвало да се сещат и до какво доведе то. Всичко останало са циркаджийски номера и пози.

Подобни статии

 • Как се прави фейк журналистика: Няма нищо за Делян Пеевски? Ще си измислим!

  Как се прави фейк журналистика: Няма нищо за Делян Пеевски? Ще си измислим!

  „Аз за протестите в чужбина не знам....ще си измисля!“ Помните ли тази крилата изцепка на любителката на протести и подсъдими олигарси – журналистката от Божков TV, както стана известна bTV, Канна Рачева? Всъщност „ще си измисля“ не е просто лаф или изцепка, това е диагноза.

  68
 • Протестъри за мезе

  Протестъри за мезе

  Уж са “умни и красиви”, а все още не могат да разберат, че и този път ще бъдат излъгани. И неколцина мними лидери ще си осигурят пай от баницата, депутатски места и възможности за задкулисни договорки. А те очевидно са започнали, както се видя от видеото с неслучайно известния като Пинокио лидер на “Демократична България”.

  62