Цирков център „Нов цирк“ е първото българско училище за обучение на циркови артисти в България

Снимка: БГНЕС

Цирков център „Нов цирк“ е първото българско училище за обучение на циркови артисти в България. То се намира в София и е създадено от Луиза Душкова Контрерас. В интервю за БГНЕС тя заяви, че не трябва да има българче, което да не може да стане цирков артист в родината си.

Директорът на цирковия център обясни още, че там хората могат да се научат на жонглиране, акробатика, въздушна гимнастика или акробатика, стречинг, спортно цирково изкуство, клоунада.

Един от преподавателите там е Десислава Рогоулина, републикански шампион по художествена гимнастика, живяла дълги години в Германия. Там наши момичета я научават на въздушна акробатика. Въпреки всичко тя решава да се завърне в България и е убедена, че тук могат да се случат нещата, стига да си упорит и да знаеш какво искаш да постигнеш. В училището тя преподава наученото зад граница.
 
„Най-важното е дисциплината, силата и издръжливостта. Първоначално всеки се страхува да се качи нависоко, но когато има силата и издръжливостта да се качи и да може да направи определени елементи, е много по-лесно“, споделя тя.

От думите на директора на центъра стана ясно, че на ул. „Крум Попов“, където се помещава цирковото училище се организират и работилници по шиене на костюми, киновечери и изложби и на практика там не е просто училище, а културно средище.

Луиза Душкова Контрерас анонсира и предстоящи събития, на които могат да бъдат видени.
 
„Първата седмица от септември хората могат да ни видят на 3.09 в Борисовата градина; на 4.09 ще правим работилници на стадион „Юнак“, а след това вечерта на „Топлоцентрала фест“ ще правим огнено шоу. На 5.09 организираме с читалище „Тротороара 2020“ цирков латино карнавал“, обяви тя и добави, че на 11 и 12 септември пък ще изиграят „Циркова рапсодия“, която също като самия център е финансирана от Национален фонд „Култура“.

„В представлението участват артисти от цял свят - Илля Рогоулин, Ян Лии - топ акробат на Китай и 10 години играл на сцената на Цирк дю Солей, Матю Швайсгуд от Франция. То ще се проведе пред НДК в 11 ч.“, уточни още директорът на центъра и добави, че от 15.09 започват активностите и провеждането на различни мастър класове в центъра.

Подобни статии