Цял Буковлък скърби за своя шериф

Росен Русанов почина след усложнения от коронавирус

Снимка: Фейсбук Черният рокер Шерифа стряска всички крадци в околията.

Цялото плевенско село Буковлък потъна в скръб след новината, че кметът полицай Росен Русанов–Шерифа е починал на Великден. Дългогодишният местен управник бе гордостта на селото и най-уважаваният му жител. За 19 години във властта Русанов неслучайно се прочу като местния шериф, защото успя да сведе престъпността до нула.

До една седмица Буковлък няма да бъде същото село, което беше досега. Това призна и съпругата на кмета Велислава. "Той ми каза: „Моля ти се, махни ме оттука!“ Това му бяха последните думи, които са ми останали от него. Викам: „Много малко време остана, Роска, всичко ще се оправи.“ И следващия ден в реанимация всичко приключи", разказа през сълзи жената пред сайта „Плевен утре“. Тя заедно с останалите жители на селото са категорични: "До една седмица Буковлък няма да бъде същото село, което е. Всичко, което той е направил, няма да бъде същото." Хората се опасяват, че отново забравените повече от десетилетие ромски набези ще се върнат. Редът ще изчезне и селото ще стане както много от другите плевенски села, където царят страхът и беззаконието.

Въпреки строгостта си и понякога чисто феодалния стил на работа местните обожаваха кмета си. 57-годишният местен шериф, преди да стане кмет, е бил дълги години полицай. Познава почти всичките 5000 жители, 3500 от тях роми, с трите им имена. Знае всеки с какво се занимава, какви прояви има и за толкова години успява да ги държи под контрол, така че свежда на практика престъпността до нулеви стойности. Русанов влиза в болница заради бъбречна недостатъчност няколко месеца след като е преборил COVID инфекцията. Разболява се от коронавирус по време на епидемията преди година през юни, която пламна в селото и дори бяха поставени КПП там. „Беше много добър кмет. Всичко направи за селото – от изчистването на боклука до поддържането на улиците“, коментира местният жител Данчо. А Ваньо пък допълва, че Шерифа е бил и страхотен работохолик. „В 4 сутринта ляга, в 5 часа вече е станал и работи.“
Бил много отзивчив човек, не се сърдел дори когато го будят нощем за най-дребен проблем за разрешаване. Винаги търсел бързо решение и помагал. Хората в селото си спомнят още, че бил много образован човек – завършил е психология, което му помагало в работата навремето в МВР, а след това и като кмет. Преди години дори допълни образованието си с магистратура по политология.

Появява се в Буковлък преди 24 години. Тогава идва като районен инспектор и посвещава живота си изцяло на селото, макар да не е неговото родно. Изкарва 5 мандата като кмет, като винаги получава около 98% от вота на местните жители.

Освен добър кмет Русанов бил и много запален по моторите. Хората го помнят с мощния мотор, с който обикалял селото, облечен с рокерски дрехи. Покрай него на събори идвали и много рокери от страната. Обмислял да прави и фестивал на бирата и рока, но пандемията провалила плановете му. Прякорът му Шерифа идва, защото бродел с мотора, рокерията и каубойска шапка, препасан с бойния си пистолет. Всявал същински смут сред апашите. Пазел ниви, поля, гори, къщи и дворове от набезите на крадливото племе, разказват още местните. Сгащел ли някого да нарушава закона, директно му турял белезниците. Имало случай да дебне половин час хлапетии, които подозирал, че ще крадат. Наблюдавал ги и така ги заловил как режат с клещи ограда и подготвят за изнасяне железни пръти. При друг случай спасил възрастна бабка, която била навестена от крадци. Старицата толкова се притеснявала, че не смеела ни да гъкне, ни да шукне. Обирали я пред очите й, а тя стояла и само плачела. Апашите тъкмо изнасяли от мазето зимнина – буркани с туршия, сладко, мед, компоти, и част от покъщнината – одеяла, завивки, възглавници. Кметът минал с мотора, сгащил ги на местопрестъплението и ги оковал в белезници до идването на полицията. По-късно в изявление пред медиите твърди: „Боря се за откраднат буркан като за обрана банка.“ Освен с победите си над престъпността Русанов се гордеел и с факта, че е запазил местното училище от закриване. Успял да се пребори в него да продължат да учат деца, а не да ги разкарват по околията. За да има бройка, сам се нагърбил да обикаля с мотора из къщите на местните роми и да ги убеждава, че от учене има полза и децата им трябва да бъдат в клас, а не да се шляят по улиците и да крадат. Обяснявал им, че ако детето не може да се подпише и да прочете 2 изречения, няма бъдеще, няма къде да отиде, нито ще го вземат на работа. Така Русанов успял да вкара 450 ученици в класните стаи и да запази училището.

Прочува се, след като спасил баба от среднощен крадец

Като същински местен шериф Росен Русанов обикаля Буковлък и още 5 села, които попадат в поверения му район. Преди да стане кмет, а вече извън системата на МВР, Русанов започва да обикаля с мотора, облечен с черни рокерски дрехи и да пази местните от посегателства. Всички знаели телефона му, оставил го да се разпространява свободно сред хората, имало и бележка в кръчмата. Една нощ крадец влязъл да обира дома на възрастна баба. Тя вместо на 112 се обадила на мобилния на Шерифа. Няма и 5 минути страховитият рокер с мотора вече бил пред двора й. Сгащил крадеца – млад ром от селото, когото познавал. „Бате Росене, моля те пусни ме. Повече няма да крада“, замолил се мургавелкото. Макар и строг, Росен бил с добро сърце. Откарал младия ром и го предал на родителите му с обещанието повече да не върши бели из къщите на местните. Година по-късно се кандидатира като независим кандидат и печели, въпреки че един от съперниците му е от ромски произход, а този етнос е мнозинство в селото. Така и продължава на всеки местен избор и печели цели 5 мандата. Русанов става  местният шериф. Въвел е собствени закони и правила, които обаче всички доброволно спазват.

На младини му викат Робокоп

Като млад полицай Росен Русанов е бил в моторизираните сили на МВР. Внушителната му физика и униформата с протектори му печелят прякора Робокоп. Още от онова време към него имат респект крадливите роми. Русанов има собствена философия за интеграцията на ромите и етническия мир. "За да има нормално съжителство и мир в село с толкова много роми и малцинство от българи, трябва постоянен и повсеместен контрол“, твърди Русанов в едно от интервютата си. За ромите постепенно Робокоп става Шерифа и така си остава до смъртта. Респектът към този велик кмет, починал на Великден, ще остане и за поколенията. В това са убедени местните – и българи, и роми.

Подобни статии

 • Прочут хотел във Венеция изхвърли Джон Малкович заради зелен сертификат с изтекъл срок

  Прочут хотел във Венеция изхвърли Джон Малкович заради зелен сертификат с изтекъл срок

  Историческият луксозен хотел "Даниели" във Венеция е отказал да настани американския актьор Джон Малкович миналата седмица заради изтекъл "зелен" сертификат, съобщи агенция АНСА, като цитира публикация на в."Газетино".

  86
 • Kocтaдин Kocтaдинoв – бунтарят, който влезе в пapлaмeнтa

  Kocтaдин Kocтaдинoв – бунтарят, който влезе в пapлaмeнтa

  Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който ръководи най-малката парламентарно представена партия в парламента, е бивш активист на ВМРО, бивш шеф на Добричкия музей и общински съветник от Варна. Той отнесе юмрука в лицето от аптекарския бос Веселин Марешки, срещу когото заведе дело за рекет и побой, след като преди години се опита да защити собственика на варненска пицария при скандал за наетия от него имот, но получи кроше и лека телесна повреда. Костадинов е известен и с учебника си по родинознание, който раздаде безплатно в страната и зад граница. Помагалото за деца от 1 до 4 клас беше написано на достъпен език по стари исторически книги и учебници преди 9 септември 1944 г. и без нито една чуждица.

  88