COVID-19 и грипът се разпространяват по сходни начини, но коронавирусът е по-заразен

COVID-19 и грипът се разпространяват по сходни начини, но коронавирусът е по-контагиозен /заразен/ и има много повече свръхразпространители /един човек заразява много повече хора/. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазавнето.

Сходствата между COVID-19 и грип са, че и двете заболявания могат се предават между хора, които са в близък контакт помежду си /по-малко от 1.5 м/. И двата вируса са респираторни и се предават по въздушно-капков път, когато вирусоносители кашлят, кихат или дори говорят. Така се отделят частици, които попадат в устата или носа на здрави хора, които са наблизо, и се вдишат в белите дробове. В затворени помещения с лоша вентилация, малките частици /аерозоли/ могат да се разпространят по-далеч от 1.5 м и да доведат до заразяване.
Заразяването най-често става чрез вдишване, но е възможно човек да се зарази и след ръкостискане с друго лице, което има вирусни частици върху ръцете, или чрез допир на повърхности /предмети, върху които са попаднали частици от вируса, а след това с докосване на устата, носа или очите/.
COVID-19 и грипът могат да се разпространяват както от болни с проявена клинична картина на инфекциите, така и от хора, които нямат симптоми или имат лека симптоматика.

Подобни статии