ЦРУ мери радиацията с българско изобретение

Нашенците подобряват космическата храна, готвят мисия за Марс

Председателят на Научния съвет на Института за космически изследвания и технологии към БАН проф. Димитър Теодосиев.

Експертите на ЦРУ мерят космическата радиация с български апарати. С това се похвали председателят на Научния съвет на Института за космически изследвания и технологии към БАН проф. Димитър Теодосиев във Варна. Оказва се, че родното изобретение е най-актуалното и точно работещо в света в момента.

Експертите на ЦРУ мерят космическата радиация с български апарати. С това се похвали председателят на Научния съвет на Института за космически изследвания и технологии към БАН проф. Димитър Теодосиев във Варна.
Оказва се, че родното изобретение е най-актуалното и точно работещо в света в момента. Затова и много държави проявяват голям интерес към апарутарата, създадена от българските учени. ЦРУ за момента са се сдобили с три апарата за измерване на космическата радиация.
Институтът към БАН работи по четири мащабни проекта на обща стойност почти един милион евро, като финансирането е по международни програми. Най-големият им проект е за 400 000 евро и е свързан точно с разработването на летателна апаратура за измерване на космическата радиация, която ще се използва при втората мисия до Марс през 2020 г. Идеята е българският уред да кацне със спускаемия апарат. Аналогичен уред работи на спътника, който вече отиде до Червената планета и е на орбита около нея, допълва Теодосиев.
Институтът прави всичко възможно и да надгради първата в света космическа оранжерия „Свет“, която пак е българско дело и бе купена преди години от НАСА. Идеята е да се подобрят технологииге за отглеждане на растения в космически условия. Теодосиев уточни, че българските учени са разработили нови варианти за оранжерия, като не е изключено и тя да бъде качена на Международната космическа станция. Освен това има шансове българските разработки за космически храни в Института по криобиология да продължат да се развиват, тъй като към тях също има международен интерес, обясни още Теодосиев.

Подобни статии