Цуци, чакай ме по дезинфектант!

Ода за кифлата, която жертва маникюра си за народа

Грациела Найденова, с рождено име Гичка, скокна като балеринка във въздуха от радост. Сега вече имаше повод да закове 100-хилядния си лайк във Фейсбук. Направи си специална фотосесия със санитарни маски в различни модни тенденции и даде старт на голямото изжияване, наречено „карантина“.

Гичка, като една извънредно умна и предвидлива жена, беше планирала всичко. Затова към препълнените с пакетирани храни, перилни препарати, козметика, кърпички „Бочко“, тоалетна хартия и памперси (да има, ако карантината се проточи по-дълго), с които се сдоби по време на големия уикенд маратон по магазините, тя добави машина за гел лак и електрическа каска за къдрене и сушене. За какво й бяха нужни те, стана ясно на третия ден, когато тръгнаха призивите за социална дистанция.

Рано призори, докато останалите кифли от Фейсбук обкръжението й спяха, Гичка-Грациела пусна първия си изпреварващ статус „#оставам у дома” и зачака. Можеше да си представи разочарованието по лицата на многобройните си сподвижнички, за които тя бе не само модна икона, но и жена с мозък и голямо сърце. Това, разбира се, не беше така. Но след години практика Грациела беше усъвършенствала изказа си и във Фейсбук се изживяваше като академик-професор и като самарянка едновременно. Не чака дълго. Докато пиеха сутрешното си кафе, отрудените домакини, за които тя бе несбъднатата им американска мечта, както и кифлите, които също като нея не работеха нищо, но умееха да си придават вид на суперангажирани, разцъкаха лайкове и хвалебствени коментари. Този ден Грациела смени 8 маски, като всяка от тях бе в тон с домашния анцуг, пантофите, лентата на косата й. Пусна дежурния пост как най-после е намерила време да изчисти дома и като надигне глава от домашните задължения, с които е претрупана, ще отсее плявата и от приятелската си листа. Предния ден плати на чистачката си, но предвид ситуацията я предупреди, на следващото идване да се погрижи да си купи защитно облекло, за да не й докара някой вирус. След което си направи клипче как отива да изхвърли боклука. По принцип не го правеше, но сега бе наложително да даде положителен пример – че и в кризата можем да сме хем отговорни, хем фешън. Докато чакаше отзивите за филмовата си роля, Грациела удари един бърз видеочат с любовника, след като му пусна SMS предизвикателство: „Цуци, чакам те по дезинфектант“. И излезе да просне гащите на мъжа си, на простора. Понякога го правеше това упражнение, за да не я заподозрат, че нищо не върши и само се разтакава. Тогава видя нещо, което крайно я възмути. До такава степен, че метна гащите на пода и изрови един театрален бинокъл, който никога не бе използвала по предназначение. Подозренията й се потвърдиха. На детската площадка имаше една клета майка, която не беше взела никакви предпазни мерки. Не стига, че беше без маска, но и не мина пързалката с антибактериални кърпички, преди детето й да се пусне по нея.

„Ето, вижте я тази мърла как се грижи за детето си. Заради такива неща в Америка се отнемат родителски права!“. Това беше само началото на първия сърцераздирателен и социално-ангажиран пост, с който отчете активност. В следващите дни пусна поне сто послания за това как всеки трябва да поеме лична отговорност за себе си и околните, как няма нищо по-важно от здравето и как хората трябва да предприемат жертви, докато ситуацията с коронавируса не бъде овладяна. Заклейми тежко безсрамниците, които си мислят за маникюр и прически. Фризьорката Дора, която се беше промушила сред хилядите й почитателки, се опита да изреве, че няма да може да си плати наема, ако салончето й бъде затворено, но Грациела и останалите я емнаха, че не може да е такава егоистка и няма нищо по-важно от човешкия живот, защото мъртвите клиенти не си правят прически. Дора отиде в ъгъла да се срамува, а Грациела предприе саможертва. Излезе навън и откри двама строители – Гошо и Пешо, които дъвчеха кюфтета на пейка, без да са си сложили маски. Грациела така се ядоса на това дебелоочие, че звънна на всички всевъзможни институции, за да ги алармира за нарушението. На тел. 112 я отрязаха. От сутринта ги бяха подлудили със сигнали за изхвърлена пред блока котка със съмнения за коронавирус, избягал от клетката папагал с африкански произход, съмнителен тип с маска, който изчезнал досущ като единия брат Галев, питане на колко градуса да се пере бельото, за да се изгони коронавируса и други такива. Но това грубо отношение предизвика епичния Фейсбук гняв на Грациела и отглас: „Срамота!“, „Държавата спи!“, „Граци, обичам те!“, „Ти си светъл лъч в мрака!“ и „Грациела президент!“.

След тази широка подкрепа Грациела пусна нова порция постове, над които бе бърчила чело цели два часа. В тях пожелаваше на всички, които са се презапасили с тоалетна хартия, да се обесят на нея, а пенсионерите, дето щъкат по улицата за хляб, да пукнат до един. Обеси виртуално всички безотговорни хора, които не спазват домашната карантина, в това число и служителите от чистотата, след което, от презадоволената позиция на човек, който нищо не върши, но има сигурни доходи, се оттегли да подремне, за да продължи битката си и в новия ден. До пълната победа над селянията, простащината и всички хора, които вършат нещо реално и нямат време да й четат глупостите.

 

Подобни статии

 • Война със скалпели

  Война със скалпели

  В навечерието на четвъртата вълна от пандемията и с висящ бюджет на Здравната каса поради все още недовършената актуализация на бюджета, двама сериозни български лекари и политици подеха истинска война със скалпели. Както можеше и да се очаква, ударите се нанасяха с медицинска точност и буквално замириса на кръв, йод и тежка политическа конфронтация. Уви, поизцапаха се и белите докторски престилки, и лекарското самочувствие.

  122
 • Поименно ги назовете... (подслушваните)

  Поименно ги назовете... (подслушваните)

  Стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд. Такава бомба хвърли министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушване, поискано от ГЕРБ-СДС, относно твърдения за незаконно подслушване на политици и граждани. Логично, последва въпрос за повече конкретика. А служебният вътрешен министър отговори в стила на популярен в миналото виц.

  726
 • Дженифър Лопес и Бен Алфелк = ВНЛ?

  Дженифър Лопес и Бен Алфелк = ВНЛ?

  Ако трябва да определим случилото се на жаргон, то към имената на двамата трябва да се изпише ВНЛ (на уличен език – вечна, неразделна любов). Днешното поколение няма да разбере какво означава това, защото лексиконите са отживелица, но пък героите в тазседмичната любовна вражда или враждуваща любов – зависи от интерпретацията, са на възрастта на онези демодирани забавления.

  592