Цветана Манева била Цона

Обичаната родна актриса Цветана Манева си сменила името. Първоначално тя била записана от дядо си като Цона, но с молба към акта й за раждане е коригирано първоначалното вписване.

Тази неподозирана част от живота си актрисата разкри по време на официалното си представяне на автобиографичната си книга „Тя, Цветана Манева“, дело на издателство „Книгомания“ в съавторство с Георги Тошев и Яна Борисова. В изданието е публикувана и цялата история от детските години на звездата. „Когато съм се родила, дядо ми бил леко почерпен и ме записал Цона. Името било изписано с хубаво и трайно мастило, не като с днешните химикалки. Не харесвах името си и реших да го сменя“, разказва Манева и допълва: „Към акта ми за раждане е приложена молба за коригирането му от 1962 г., така официално станах Цветана. Дошла съм на този свят в 17,15 часа в един слънчев 30 януари в семейството на шапкарката Надежда Кочева Геренска и актьора Георги Манев“.
Връщайки се назад в годините, актрисата си спомня, че любовта й към театъра се заражда от съвсем мъничка. „Като малки правехме постановки на улицата“, с усмивка разказва Манева.
Припомняме ви, че биографичната книга на Цветана вече е на пазара и включва над 200 фотографии, някои от които се публикуват за първи път. Изданието се предлага в два варианта, като единият е лимитиран и с колекционерска стойност и съдържа три пощенски картички от личния архив на Цветана Манева, непубликувани досега, и уникален аудиозапис с монолог от пиесата „Тъгата на кралиците“ от Яна Борисова в изпълнение на Цветана Манева на фона на музиката на Милен Кукошаров.

Подобни статии