Църквата в село Опълченец стреля срещу мълниите

Системата отблъсква гръмотевиците още в небето

Храм „Възнесение Господне“ в село Опълченец

Църквата в старозагорското село Опълченец стреля по мълниите, докато са още в небето. Това става не чрез някаква божествена сила, а благодарение на модерната система за мълниезащита, с която разполага 110-годишният храм „Възнесение Господне“.

Той беше реставриран със средства, предоставени от анонимен дарител, като в момента текат довършителни работи. Благодетелят е поискал да се осигури и надеждна защита от гръмотевици, която да предпази ценните стенописи, икони и реликви, съхранявани в храма. Системата отблъсква мълниите още горе в облаците, обясни Мария Истаткова, която е един от главните инициатори за възстановяване на уникалния храм. Докато гръмоотводът провежда мълниите и те отиват в земята, тази система им противодейства още във въздуха.
Този начин на предпазване от мълнии се очаква все повече да навлиза у нас в следващите години. Такива системи се произвеждат и в България, обясни специалистът по мълниезащита инж. Христомир Иванов.
Т.нар. мълниеприемници с изпреварващо действие представляват устройства - мълниеприемни глави, в които са вградени специални средства. Когато гръмотевицата тръгне към съответната къща или друга сграда, мълниеприемната глава получава електрически потенциал по-висок от този на земната повърхност и прихваща мълнията по-далеч във въздуха още преди да е поразила зданието.
Въпросният мълниеприемник с изпреварващо действие може да покрива и защитава не само сградата, но и по-широка площ около нея. Ако обикновеният гръмоотвод предпазва самата къща, то новата система може да защити например и прилежащия двор и градината. Някои хора например си поръчват предпазване от мълнии и на басейна си. Самото устройство може да покрива радиус до над 50 метра, отвъд който „обстрелва“ и прихваща мълниите. Цената на такава система обаче е значително по-висока, отколкото монтирането на обикновен гръмоотвод. Доставката и монтажът й за една къща излиза около 1500-1600 лева. Това обаче осигурява значително по-голяма защита срещу гръмотевиците.

Подобни статии