Д-р Георги Миндов: Грешка е да се позволят тестовете за домашна употреба, защото бройката на заразените с COVID се губи

Заради домашното тестване не може да се хване бройката на заразените с COVID-19. Това заяви пред bTV председателят на Националнoто сдружение на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

Според него е било грешка да се позволят тестове за домашна употреба, тъй като има хора, които се укриват от здравните власти. „Всеки един тест трябва да се прави в лечебно заведение. Не може да има тестове за домашна употреба, защото COVID-19 изисква карантиниране“, заяви още той.
На друго мнение обаче са експерти от здравното министерство, посочвайки, че тези тестове са достъпни за покупка от аптеките за гражданите в цяла Европа. Диагностично-медицинските изделия, каквито са и тези тестове, както и тестове за бременност, овулация или други подобни, имат за цел човек да се самотества. За вестник „Монитор“ специалистите уточняват, че тестовете биват два вида - за професионална употреба и такива за самотестване. Тези за професионална употреба са свързани с взимане на кръв или някаква манипулация, която се извършва от медицинско лице, като всичко това е описано в инструкцията за употреба. В края на миналата година здравното министерство купи 1 млн. антигенни теста точно с цел колкото се може повече хората да бъдат тествани в болници, клиники и прочие, като идеята е да се хващат максимално много и рано covid болните. Затова за експертите е добре всяко лице, което има съмнение, да се тества, като тук идва моментът на личната отговорност на хората да предпазят другите, отговорността да се самоизолират и да не заразяват другите. Тестовете са инструмент, който дава информация, самата болест се поставя от лекар специалист. Не може човек да се самолекува, самодиагностицира, обясниха още експертите за „Монитор“. Според тях това, което е притеснително при антигенните тестове, е дали е взета правилно пробата, тъй като все пак се изискват опит и умение.
Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеките Николай Костов също коментира колко е важно да бъде взета правилно пробата за достоверността на теста. „Не е несигурен тестът, а е несигурно вземането на пробата. Това е проблемът, с който може да се сблъскат повечето хора“, коментира той.
Според него тези тестове не е нужно да се продават с направление или друга регулация. „Никъде няма по-специална регулация, навсякъде се продават в аптеките в цяла Европа. В България сравнително бързо започнаха да се предлагат в аптеките. Няма никъде такава регулация. Повечето хора при всички случаи си ги потвърждават с PCR, най-малкото защото могат да ползват платен болничен. Освен всичко друго, ако се влошат нещата без официален тест, те не могат да бъдат хоспитализирани. Тоест има достатъчно социален натиск в това отношение, за да бъде официализиран резултатът от теста. Как ще стоиш у дома 15 дни, без да имаш болничен“, коментира още Костов. Според него дори и да има случаи на хора, които не обявяват официално положителния си резултат от бърз тест, те са малко. Хората търсят официално потвърждение, защото се притесняват.
Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки коментира още, че в действителност има голямо търсене на бързите антигенни тестове, защото това е средство хората да проверят дали представляват опасност за околните, особено когато се срещат с близки или тръгват физически на работа, а досега са били в хоум офис. Един бърз антигенен тест струва средно между 12 и 20 лева.

 

Подобни статии