Д-р Гергана Николова: Абсурдно е жени, които отдавна нямат цикъл, да се притесняват какво ще се случи с тяхното потомство

"Приоритетно трябва да се имунизират хората над 45 години и тези с хронични заболявания", казва д-р Гергана Николова, член на БЛС.

- Д-р Николова, какво е положението при личните лекари с ваксинацията? Има ли желаещи да се имунизират срещу COVID-19?

- Да, има желаещи да се ваксинират. Това е благодарение на усилиятa, които полага всеки един от нас. Личните лекари убеждаваме в това ежедневно своите пациенти, които идват по какъвто и да е повод на посещение в кабинета. Полагаме особено големи усилия да уверим в ползата от имунизирането срещу COVID-19 пациенти в по-напреднала възраст и тези с хронични заболявания. Те са особено рискова група при заболяване с COVID и при тях ще има много неблагоприятни последици.

Миналата седмица аз съм поставила около 40 ваксини. Сега поставяме по-малко ваксини в сравнение с началото на ваксинационната кампания.

Това е разбираемо. Все пак голяма част от хората , които бяха убедени и искаха, се ваксинираха. Сега трябва да убедят да го направят и хората, които се колебаят и не са убедени, защото този вирус няма да изчезне от само себе си. Миналата седмица правих имунизация на един от пациентите с наднормено тегло, диабет и хипертония и тромбофлебит и той ми каза: „Докторе, ако не беше ти да ми направиш ваксината, на друг нямаше да дам, защото нямам доверие.“ От огромно значение е личният контакт и комуникацията с пациента, за да може той да зададе въпросите си и да получи адекватен отговор.

- Как убеждавате хората да се ваксинират, какви са страховете и притесненията им?

- По-голямата част от хората се страхуват да се ваксинират заради всичко, което четат в медии, в социалните мрежи. Те четат кой какво е чул, казал и неразбрал за ваксините. Наскоро се наложи да споря с една жена, която продаваше на пазара и твърдеше, че до осми клас е учила биология и много ги разбира нещата.

За да се убеди някой в ползите от ваксините, трябва да се говори убедително и с факти и примери. Често хората казват, че ваксините не били достатъчно проучени. Тогава им обяснявам, че за да бъде одобрен един медикамент за употреба в страната, той трябва да е минал всички клинични проучвания. Така както е всеки един медикамент в аптечната мрежа.

Гражданите не трябва да се притесняват, че им се иска информирано съгласие, за да се ваксинират. Такъв документ се попълва и когато човек отива да се оперира или за някаква друга манипулация. Например миналата седмица ми се наложи и на мен да подпиша такъв документ за зъболечението ми. Зъболекарят ме помоли да подпиша информирано съгласие за това, че ще ми бъде поставена упойка. Съгласих се с това, че може да ми бъде причинена болка и страдание, съгласих се с това да ми бъде изваден зъбът. Това не е нещо ново в медицината, но трябва да се иска съгласието на пациента при всяка една процедура.

- Кои са най-абсурдните слухове, които сте чули във вашия кабинет?

- Най-абсурдното, което съм чула, е това, че ще бъдем чипирани и ще се промени генетичният материал. Абсурдно е жени, които отдавна нямат цикъл, да се притесняват какво ще се случи с тяхното потомство. Друго абсурдно нещо е, че ваксинираните привличат телефони. Не мога да си обясня как така можеш да мислиш, че телефонът ще ти се залепи на гърба, защото там се намирал чипът.

Това са абсурдни твърдения, които ние, лекарите, трябва да им обясним, че не са така. Наскоро гледах една картина, на която Едуард Дженър, считан за бащата на ваксината, прави първата ваксина за вариола. Тогава хората са се притеснявали, че ще им поникнат рога и опашки, че ще бъдат като крави с кравешки езици и уши. Точно това представляваше картината - той ги ваксинира и в това време започват да се променят ушите и устата им в кравешки, поникват им опашки. Двеста години по-късно, независимо че пращаме в Космоса туристи и завладяваме звездите, страховете на хората не са се променили много по отношение на ваксините.

- Вече повече от месец е разрешено ваксинирането на деца над 12 години. Вие ваксинирахте ли деца, има ли интерес от страна на родителите?

- Да, има деца от моята пациентска листа, които съм ваксинирала. Има дори родители на деца под 12-годишна възраст, които също искат да ги защитят срещу коронавирусната инфекция, но препаратът все още не е разрешен за тях поради факта, че не е проучен ефектът при тези деца. Всяко нещо, за да бъде вкарано за употреба, трябва да мине клинично изпитание и чак тогава се разрешава за употреба.

Аз съм на мнение, че първо трябва да се положат усилия да се ваксинират пациентите, които са минали 45-годишна възраст, особено тези, които имат хронични заболявания. Точно за тях трябва да бъде борбата на лекарското съсловие и на вас, журналистите, защото това е групата, която би пострадала сериозно при едно заболяване. Важно е да се ваксинират децата, които имат хронични заболявания. Има дечица със сърдечни заболявания, белодробни заболявания, примерно имат и диабет. Трябва да се убедят родителите, чиито деца имат някакво хронично заболяване, да ги ваксинираме. Като цяло обаче усилията ми са насочени към убеждаването на пациентите, които са рискови. Искам в началото на есента да нямам пациенти над 65-годишна възраст без ваксини. Това са хората, които са най-засегнати и при грипа, и при COVID-19. Искаме да защитим възрастните, за да можем да осигурим на младите нормалния живот.

- Доколко е вярно, че децата разпространяват най-много COVID-19?

- Едно дете не може да бъде ограничено в неговите контакти. Те се срещат с други деца, играят, целуват се, прегръщат се, няма дистанция между тях. После се прибират вкъщи, прегръщат и целуват мама, татко, баба, дядо, леля, чичо. Затова при тях е най-лесно предаването на вируса, защото те осъществяват най-голямо движение в популацията. Ако ние, възрастните, носим маски, мием си постоянно ръцете и се дезинфектираме, то при едно дете това е трудно достижимо.

- Вече не малко хора преболедуваха COVID-19. Вашите пациенти, които изкараха вируса, имат ли интерес да се ваксинират?

- Имам пациенти, които са преболедували COVID-19 и вече се ваксинираха. Всичко е въпрос на лично мнение, на начин на мислене, на поведението. Имам обаче и пациенти, които смятат, че това ще ги защити, и са спокойни.

Имам и пациенти, които за съжаление се разболяха повторно. При една от дамите, млада жена на 34 години, заболяването протече много тежко, с тежък миокардит, който наложи хоспитализация, лечение в кардиологична клиника. Вирусът е изключително изменчив, атакува много органи и системи. Говори се и за постковидна пътека именно защото има много усложнения от COVID-19, които също налагат терапия.

Имам само един пациент, който се разболя непосредствено след втората игла. Трябва да се има предвид, че това са пациенти в инкубационен период.

- Вече настъпва все повече разпространението на Делта варианта? Според вас кога ще бъде следващата вълна?

- Отчита се ръст на заболелите и в моята пациентска листа. През последните уикенди имам по няколко COVID пациенти, по 5-6. Сравнено с предходни уикенди, мога да кажа, че имаше и такива, в които нямах нито един нов случай. Бяха нула новозаразените мои пациенти. Определено ми прави впечатление, че се покачват случаите на заболелите с коронавирусната инфекция сред моите пациенти. Това се вижда и от ежедневната статистика на Единия информационен портал. За да сме по-подготвени за следващата COVID вълна, трябва да се ваксинират колкото се може повече хора.

- Според вас трябва ли да стане задължителна ваксинацията срещу COVID-19?

- Kато човек, който работи всеки ден с хора, не бих искала да правя нещо, което е против тяхната воля. Мисля, че човек трябва да бъде убеден, че това е в полза на неговото здраве. Не е редно в 21-ви век да работим със задължителни заповеди. Хипократ, един от бащите на медицината, е казал: "В една стая се намират болният, докторът и болестта. На която страна застане пациентът, такъв ще бъде изходът от лечението." Иска ми се в този един момент да бъдем ръка за ръка с пациентите, а не да бъде диктат и да се налага нещо насила. Трябва да убедим хората в ползите от ваксините.

Подобни статии

 • Тони Димитрова: В старите песни има послание, а в новите - само наредени думи

  Тони Димитрова: В старите песни има послание, а в новите - само наредени думи

  "В старите песни има послание, красива музика и красив текст. А в новите има наредени думи, музика, която не те хваща, и няма послание. Не оставя следа", казва обичаната певица Тони Димитрова. Тя е родена на 10 януари 1963 г. в Бургас. Истинското й име е Антоанета Димитрова Петкова. Завършва гимназия в Бургас и след това започва да работи като машинописка в общинската администрация на града. През 1995 година по време на конкурс талантът й е забелязан от Стефан Диомов и през януари 1996 година е назначена за солистка на оркестъра „Горещ пясък“. През лятото на 1996 година участва в конкурса „Бургас и морето“, където й е присъдена 3-та награда за песента „Ах, морето“. Тя влиза в първия й самостоятелен албум „Ах, морето“ (1997). Има 9 студийни албума, като последният е „Добър вечер, добър ден“ от 2011 г.

  98
 • Д-р Енчо Стоянов, специалист по спортна медицина: Спортът е „лекарството“, което на всички дарява енергия, тонус и сила

  Д-р Енчо Стоянов, специалист по спортна медицина: Спортът е „лекарството“, което на всички дарява енергия, тонус и сила

  Данните сочат, че около 2-3% от спортистите получават миокардит след боледуване от COVID-19

  "Много са предизвикателствата с които ни се налага да се справяме. Съвременните спортни лекари трябва да се ориентират в свят, в който родителите, играчите, феновете и институциите искат да видят спорт, като същевременно се опитват да смекчат разпространението на Covid-19 и да предпазят спортистите от потенциални късни и дълготрайни ефекти на вируса. Това не е никак лесна задача, защото освен грижи за предпазване от настоящата пандемия, спортният лекар следва да изпълнява и много ежедневни задължения, насочени към поддържане на здравето на професионалните атлети на топ ниво, особено сега - в годината, когато се провеждат Олимпийските игри", казва в интервю за "Политика" д-р Енчо Стоянов – специалист по спортна медицина.

  146
 • Истеризираното общество е неконтролируемо

  Истеризираното общество е неконтролируемо

  Дебатът по дадена тема без сблъсък се превърна в мисия невъзможна

  "Истеризираното общество е поляризирано и радикализирано общество. Общество, белязано от известно насилие на социалните отношения, без чувство за мярка, без оттенък; обхванато от някаква лудост и екзалтация, които го карат да си загуби ума. Общество, белязано от блудкавост и деградация на публичния дебат. Общество, белязано от банализиране на насилието във всекидневието, от все по-рязко говорене, от известна радикализация онлайн в социалните мрежи. Общество, белязано от диктата на мнението, в което противникът се превръща във враг: трябва да имате мнение за всичко, веднага; това мнение дори се превръща в идентичност (нападат мен, ако го оспорват); дебатът по дадена тема без сблъсък се превърна почти в мисия невъзможна".

  123