Д-р Иван Иванов, лекар-специализант в университетската болница в Стара Загора: Да дариш живот е едно добро!

На 24 септември тази година донорството даде втори шанс за живот на още трима българи. Това стана възможно благодарение на екипите на доц. д-р Георги Арабаджиев при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, Стара Загора, на ЦСМП-София, на ЦСМП-Стара Загора, на ГД „Национална полиция“ и на трансплантационните екипи на МБАЛ „Лозенец“ и Военномедицинска академия. Един от главните участници в донорската ситуация беше младият д-р Иван Иванов – лекар-специализант в университетската болница в Стара Загора, който сподели с нас мнението си за донорството. Интервюто с д-р Иванов е предоставено от Министерството на здравеопазването.

- Труден ли беше разговорът Ви с близките на починалия? Трябваше ли да ги убеждавате?
- Бих казал, че трудността беше не наша, а на близките. В един критичен и крайно напрегнат за тях момент трябваше да вземат важно и много тежко решение, касаещо техния близък. Тук е моментът да изразя нашата безкрайна благодарност и подкрепа към тези силни хора, които с действията и решителността си успяха да спасят няколко други живота.

- Защо е толкова важно донорството?
- Защото по света има хиляди хора, надяващи се на втори шанс за живот, за които донорството е единственият начин да получат този шанс.

- Това първата Ви донорска ситуация ли беше?
- Не е първата. Преди години сме имали, но поради различни причини, свързани с перфузия на отделни зони в ствола при инструменталните изследвания, не сме успявали да ги завършим до край.

- Какво трябва да знаят хората, които не подкрепят донорството?
- Това е част от нашата работа. Никой не иска да изпада в ситуация да се нуждае от транспантация или да се налага да взима тежки решения, касаещи негов критично болен близък. Ние, като лекари, се стараем да бъдем там, когато е необходимо, и да можем да обясним, подкрепим и съдействаме с каквото можем. Това е едно добро – да дариш живот!

- Какво е чувството, че можеш да спасиш едновременно няколко човешки живота?
- Както казах това е част от работата ни. Не винаги успяваме, за съжаление, но когато успеем – осмисля труда, положен от целия екип.

Подобни статии

 • Ранното лечение може да овладее алергията към фъстъци

  Ранното лечение може да овладее алергията към фъстъци

  Малките деца може да успеят да преодолеят алергиите си към фъстъци, ако бъдат лекувани на достатъчно ранна възраст, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на резултатите от американско проучване, публикувано в сп. "Лансет".

  93
 • Нови рокади в ръководството на НЗОК

  Нови рокади в ръководството на НЗОК

  Васил Пандов оглавява надзорния съвет на НЗОК, съобщиха от здравното министерство. Той е началник на кабинета на здравния министър проф. Асена Сербезова сега и поема поста на мястото на бившия зам.-министър от служебния кабинет д-р Александър Златанов. Това става с решение на Министерският съвет прие решение за промяна на представителите на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

  94
 • Синдикатът на медицинските сестри иска реформи, или ще организира протести

  Синдикатът на медицинските сестри иска реформи, или ще организира протести

  Синдикатът на българските медицински сестри настоява за спешна реформа в българското здравеопазване, тъй като състоянието, в което се намира то в момента е в основата на високата смъртност в страната. От синдиката са изпратили писма до всички парламентарни групи, без ГЕРБ и ДПС, и настояват да се организират работни срещи. Най-наболелите проблеми са недостигът на кадри, неспазването на трудовите стандарти и липсата на колективен трудов договор в повечето здравни заведения. Масово в болниците не достига медицински персонал, алармират от Синдиката на българските медицински сестри, предаде БНР.

  128