Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз: Лекар антиваксър е недопустим оксиморон

Лекар антиваксър е недопустим оксиморон

Д-р Маджаров завършва Медицинския университет – Пловдив. Притежава специалност по ушни, носни, гърлени болести и магистратура по здравен мениджмънт. През 2013-2014 г. е директор на РЗОК-Пловдив. Бил е председател на Българската болнична асоциация и управител на болница „Пълмед“. През 2018 г. е избран за председател на БЛС, а през миналия месец бе преизбран за втори тригодишен мандат

"От екрана на националните телевизии и от страниците на водещите сайтове бяха излъчвани противоречиви послания. Ако застане един доцент по медицина и говори за ползите от ваксинациите, а само след няколко минути застане друг доцент по медицина и говори точно обратното. Приемайки се, че това е свобода на словото, се допусна разпространението на практически фалшиви и ненаучни новини, които объркаха обикновените българи.

- Д-р Маджаров, бяхте преизбран за председател на БЛС. Успяхте ли да подредите приоритетите си за новия мандат?

- Три години са кратък период, за да се изпълнят всички приоритети, които първоначално бях поставил пред себе си, така че по-скоро смятам да продължа в същата посока. Бяха постигнати много неща, но големите промени, които трябва да направим, все още не са факт. Една от целите е промяна в Етичния кодекс на организацията, която да отрази съвременните очаквания на обществото към Българския лекарски съюз. Ние осъзнаваме, че до голяма степен сме длъжници на българските граждани в това отношение – да гарантираме пред тях, че лекарите, които ги лекуват, са и добре подготвени, и спазват Етичния кодекс, а БЛС от своя страна има възможност и механизми да ги санкционира, ако не го правят. Това е една много важна задача, която трябва да изпълним в следващите три години. Продължаваме да се борим за по-добро финансиране в здравеопазването, да предлагаме варианти за преструктуриране и реформа, това са част от задълженията, които стоят пред нас като организация, която има активна роля във формирането на здравната политика в България.

- Утре предстои връчването на традиционните награди „Лекар на годината“...

- Да. За съжаление тази година няма да можем да проведем официалната бляскава церемония, която заслужават колегите, които са отличени. Заради епидемичната обстановка решихме да го направим в скромен формат, защото за разлика от събора, където имахме възможност да изискаме от всички делегати да имат зелен сертификат, тук е твърде неудобно да каним официални гости и видни личности с подусловие. Затова решихме да връчим награди на заслужилите колеги, но без церемония. Това е неприятно за нас, защото имаме кръгла годишнина – 120 години от основаването на Българския лекарски съюз, но се надявам да имаме възможност да организираме истински празник през следващата година.

- Навлизайки в темата за пандемията, няма как да не ви попитам – какво е мнението на БЛС за новосъздадените COVID зони и проблемите в тях?

- Факт е, че на този етап зоните боксуват, защото има много въпроси, които остават неясни. Първоначалната идея за създаването им беше да се осигури възможност на пациенти с неясно състояние да отидат, да бъдат тествани с бърз антигенен тест и съответно, ако се налага да бъдат насочени към допълнителни изследвания и поставени под карантина. След това обаче наблюдението на тези пациенти продължава от общопрактикуващият лекар у дома или от лекарите в болницата, ако се наложи хоспитализация. Сега обаче, с отделянето на допълнителни средства за прегледан пациент, който е позитивен и с възможността в тези зони да се изписват рецепти за лечение, възниква въпросът кой след това ще проследява пациента и съответно ще носи отговорност за здравословното му състояние. Лекарският съюз няколко пъти призова на този етап от пандемията средствата в борбата с COVID да бъдат насочени към дистанционно наблюдение на пациентите, които не са в болница. Става въпрос за т.нар. телемедицински методи. Вече има технологични решения и вярвам, че все още има възможност да се коригираме в тази посока и да дадем възможност на пациентите да бъдат наблюдавани в домовете им. Това до голяма степен ще реши притесненията на хората, а в същото време ще премахне и неяснотите за това какво трябва да правят специалистите в медицинските центрове, COVID зоните и общопрактикуващите лекари. Според нас в настоящия етап, вече повече от година и половина след старта на епидемията, трябва да се върви в посока телемедицина и управление на тази криза.

- Телемедицината обаче върви ръка за ръка с електронното здравеопазване...

- Така е и през последната година се свърши много в тази посока. Надявам се скоро да се поздравим и с нови елементи от електронизацията – влизането в сила на електронния амбулаторен лист, т. нар. електронен преглед, електронното ИЗ (история на заболяването, бел. ред), което така или иначе съществува в болниците, но трябва да бъде регламентирано с наредба за министъра и да се осигури възможността да бъде включено в националната единна електронна здравна система. Вече проведохме първа среща на работната група, създадена със заповед на министъра, и започваме активно работа, защото това би трябвало да е един от основните приоритети за всички. Електронното здравеопазване ще реши много проблеми, ще ни даде достоверни данни и ще ни осигури възможността да управляваме процесите по-точно и по-предвидимо.

- Процесът обаче се оказва бавен. Защо на България й отнема толкова време?

- За съжаление има някои субективни фактори, които използват темата електронно здравеопазване, за да въвеждат други изисквания, които по-скоро изнервят съсловието и пречат на плавното въвеждане на всеки модул от тази система. Ще дам един пример с електронните рецепти. Практически системата беше готова без сътресения да поеме електронните рецепти за всички лекарства, за които плаща НЗОК. Но в един момент, незнайно защо, се появи един текст, че не само те, а всички рецепти в България стават изцяло електронни, без никакъв вариант на хартия, което обрече самата идея за електронна рецепта на провал, защото щеше да срещне огромна съпротива от над 30 000 лекари в страната. С годините всички тези процеси със сигурност ще бъдат изцяло електронизирани. Вероятно след време рецептите ще се изписват директно през смартфона, но всяко нещо трябва да се случва поетапно и по начин, който не застрашава въвеждането му. И сега е точно така и затова по наше настояване този допълнителен текст беше премахнат и остана само електронната рецепта за лекарства, заплащани от касата, и тя функционира много добре.

- Говорейки си за издаването на медицински документи по електронен път, трябва да засегнем и темата за сертификатите за ваксинация срещу COVID. След акция на МВР беше разбита мрежа за фалшиви удостоверения за извършена имунизация. Според ваши колеги обаче менте сертификатите са много и вероятно има и още десетки, замесени в подобни схеми. Постъпвал ли е конкретен сигнал в БЛС за такъв лекар?

- Не, в Българския лекарски съюз не е постъпвал сигнал за конкретен лекар, който издава фалшиви сертификати. Получавали сме общи сигнали, които сме препратили към Министерството на здравеопазването, а оттам твърдят, че също имат достатъчно сигнали, които са препратени към прокуратурата. Аз смятам, че държавата има множество механизми, по които може да се справи със ситуацията. Тук е моментът обаче да отбележим, че наказание не трябва да има само за лекаря. То трябва да е реципрочно и за отсрещната страна, която притежава фалшив сертификат. Такава е практиката във всички нормални държави. В съседна Гърция например е 10 000 евро за издалия сертификата и 10 000 евро за ползвателя. Във Франция е 42 000 евро за единия и 42 000 евро за другия. Виждате за каква безкомпромисност става въпрос. Дори не се говори, както у нас някои си позволяват по телевизията да твърдят, че това не може или трудно може да бъде доказано. Защото подобни изказвания са призив. Така че държавата трябва да реагира с въвеждането на строги и тежки наказания. В противен случай България ще бъде изолирана от останалите страни в Европа. Ще бъдем сочени с пръст, че сертификатите, издавани у нас, са ненадеждни, което може да доведе до това да не ги признават при пътувания, да въведат други ограничения за българи.

- Смятате ли, че това са реални рискове?

- Абсолютно реални рискове са. Вече сме наблюдавани в Европа като страна с най-ниското ниво на ваксинация. Достатъчно е да се вдигне по-сериозен шум, че в България масово се издават такива сертификати, и това автоматично ще означава, че от тези нищожни 20% ваксинирани няколко хиляди са ненадеждни. Оттам нататък е съвсем кратък пътят до това отделните европейски държави да предприемат рестриктивни мерки спрямо България.

- Като пример за безкомпромисност дадохте държави в Европа, които обаче въведоха и задължителна имунизация за лекари и медицински персонал. Каква е позицията ви по този въпрос?

- Не само медицинския персонал, а всеки персонал, който работи в обществената сфера и контактува с много хора, би трябвало да бъде ваксиниран. Многократно съм давал пример със здравните книжки, които трябва да притежава всеки, които желае например да работи в ресторант. Нима това е ограничаване на правата? Или когато изискват документ, че си психично здрав или че не си осъждан, за да започнеш работа на определено място. Това също ли ограничава правата? У нас например  има задължителна ваксинация срещу хепатит Б на всички хирурзи. Това обаче изобщо не е тема, която подлежи на дискусия. Просто има места и професии, при които възможността да навредиш на много хора стои над личните ти права като отделен индивид. В крайна сметка всеки има право да реши дали ще работи в дадена сфера, но тази сфера е длъжна да осигури безопасност на обслужване, било то на пациенти, на клиенти и т.н.

- Какво смятате, че изигра водеща роля в грандиозния провал на ваксинационната кампания у нас?

- Трудно е да се обобщи. Но един от факторите е, че от екрана на националните телевизии и от страниците на водещите сайтове бяха излъчвани противоречиви послания. Какво имам предвид? Ако застане един доцент по медицина и говори за ползите от ваксинациите, а само след няколко минути застане друг доцент по медицина и говори точно обратното. Приемайки се, че това е свобода на словото, се допусна разпространението на практически фалшиви и ненаучни новини, които объркаха обикновените българи.

- А смятате ли изобщо, че антиваксъри имат място в лекарската професия?

- За мен това е недопустимо, ако твърдиш, че си учил фундаменталната наука медицина. Лекар антиваксър е оксиморон.

Подобни статии