Д-р Иван Тодоров, Медицински к-кс "Д-р Щерев": Ваксинирането е проява на отговорност

Д-р Иван Тодоров

Иван Тодоров е административен директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и председател на Съвета на директорите на „ДР Щерев“ АД. От учредяването през 2015 г. до днес Иван Тодоров е в Управителния съвет на Българска болнична асоциация. Магистър по здравен мениджмънт и по политически мениджмънт, докторант по здравен мениджмънт към Варненския медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Специалист с опит в областта на медицинската администрация, финансово-инвестиционното и бизнес планиране в сферата на частното здравеопазване.

Иван Тодоров участва в информационната ваксинационна кампания на Българска болнична асоциация в партньорство с Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.
Целта на кампанията е увеличаване на темповете на ваксинация в страната чрез серия от интервюта и информационни материали от авторитетни специалисти и лекари с доказани професионални качества. Ето неговата позиция по зададените въпроси, публикувана в сайта на Министерството на здравеопазването.

Каквито и да са в момента мерките по света, в крайна сметка всичко се свежда до няколко основни неща: носене на маса, избягване на претъпкани и затворени помещения, дезинфекция. Никой няма причина да иска да бъдат налагани каквито и да било мерки, ако те не са наистина необходими. Живеем в пандемия и е ясно, че са налага да се съобразяваме с определени неща всеки според работата и начина си на живот. Въпрос е на приемане и на колективно съзнание на обществото защо е важно да сме с маски на определени места и да спазваме дистанция. Ясно е за всички, че има много предизвикателства по отношение на контрола при леки мерки и съответно дори и намек за затягане предизвиква недоволство. Трябва обаче да си дадем сметка, че каквото и да следва като нова вълна, по-лесно ще преминем през нея с приемане на ситуацията и взаимно разбиране защо се налага да се направи едно или друго нещо.

Отразяват ли се по някакъв начин ваксините на репродуктивното здраве на жената или мъжа?

Към момента всички наблюдения, а и научните данни, касаещи начина на действие на ваксините срещу COVID-19, не показват каквато и да било връзка между поставянето на някой от одобрените препарати и репродуктивните способности на жените и мъжете. Ваксините по принцип са създадени, за да влияят на съвсем друг тип системи и процеси в организма на човека. Способността да имаш дете зависи от структурата и функционирането на половата ти система и на действието на определен набор хормони, като и за двете няма научни данни, че могат да бъдат повлияни от ваксинирането срещу коронавирусната инфекция.

Има ли единно мнение сред експертите дали и кога да се ваксинира жена, която планира бременност?

Препоръките на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), в която членува по-голяма част от екипа на Медицински комплекс "Д-р Щерев", са ваксината да се постави в кратък срок преди началото на опитите за зачеване. Когато ваксината е двудозова, се има предвид втората доза. А под "кратък срок" се разбира времето, което е нужно за изграждане на имунитет или около 3 седмици. Причините за тази препоръка са, за да може жената да е с изграден имунитет срещу COVID-19 и да се радва на спокойна бременност, а и за да не съвпадне евентуалното зачеване с възможните странични ефекти от ваксинирането, които създават дискомфорт.

Бременните са в по-голям риск от тежко протичане заради специфичното състояние на имунната им система във връзка с развитието на плода и въобще заради цялостното натоварване на определени системи по време на бременността. Към момента единственият известен начин за избягване на заразяване и в последствие на тежко протичане на инфекцията е ваксинирането по възможност и спазване на противоепидемичните мерки, разбира се.

Как се промени проследяването на една бременност и раждане в условията на пандемия?

В Медицински комплекс "Д-р Щерев" промяната беше в посока на по-прецизна грижа за безопасността на пациентите - автоматизиран триаж на входа на болницата, недопускане на придружители, често дезинфекциране по график. Алгоритъмът, по който се проследяват бременните в нашето лечебно заведение, им гарантира сигурност на най-високо ниво, което в ситуация на пандемия е от особено значение. Този алгоритъм се обогатява, но задължително включва серия от периодични прегледи при акушер-гинеколог, при специалист по фетална медицина в определени срокове на бременността и широк набор от изследвания. Всичко това гарантира раждане на живо и здраво бебе от жива и здрава майка.

Какви са препоръките за ваксинация по отношение на кърмещите жени?

Към момента не съществуват данни за контраиндикации на ваксинирането спрямо кърменето. Също така няма данни за повлияване на ваксината срещу COVID-19 на количеството на кърмата и протичането на самия процес по хранене на детето. Така че при желание и след консултация с личния лекар, всяка майка може да обмисли ваксинация.

Как Медицински комплекс "Д-р Щерев" се подготвя за новата вълна?

Иван Тодоров: В Медицински комплекс "Д-р Щерев" не сме отменяли нито една от мерките за безопасност на екипа и пациентите дори и в периодите на спад на заболеваемостта. В този смисъл, продължаваме да сме безкомпромисни към нашите собствени правила и да се стремим да убеждаваме пациентите колко важно е спазването им. Знаем, че понякога това е много трудно, особено когато става дума за бременни пациентки, които искат да бъдат придружени от своите партньори на някои важни прегледи. Но само с дисциплина досега успявахме да предпазим екипа и пациентите и смятаме да продължим да се придържаме към този подход.

Ваксина - да или не?

Лично аз преболедувах COVID-19 през зимата на миналата година, а след това през пролетта се ваксинирах. Направих го, защото вярвам в достиженията на медицината и смятам, че всеки човек, работещ в болница, трябва да действа рационално и воден от разумни доводи. Искам да защитя себе си, семейството си и колегите, а единственият начин да допринеса за това е чрез ваксината. Не бива да забравяме, че ваксинирането, както и спазването на мерките, е проява на отговорност не само към своето здраве, но има и огромно значение за обществото като цяло.

Подобни статии