Д-р Петя Авджиева: Хомеопатията е нежен и щадящ метод, които може да се прилага на всеки

Д-р Петя Авджиева е завършила медицина в Тракийски университет - Стара Загора. Придобила е две специалности : Клинична хомеопатия и Обща медицина.

"Хомеопатията не действа много бързо и не е за спешна помощ. Ефектите се проявяват по-бавно, но са по-дълготрайни. При остри заболявания, каквито са хремата, възпаленото гърло и острата вирусна инфекция, хомеопатията дава ефект от два до четири дни, понякога до една седмица, докато при хроничните заболявания е необходимо по-продължително време, от порядъка на месеци и години", казва хомеопатът д-р Петя Авджиева.

- Д-р Авджиева, моля кажете, какво представлява хомеопатията?

- Хомеопатията е модерно и съвременно лечение. Към него хората прибягват, тъй като е без странични ефекти. Известно е, че с хомеопатия и с фитотерапия се лекуват най-богатите хора на света, а те определено знаят какво и как да правят за да са здрави, за да преуспеят в живота и за да живеят дълго. Хомеопатията е вид терапия, разработена преди около 250 години от видния немски лекар и токсиколог д-р Самуел Ханеман. Основава сe на три основни принципа – индивидуален подход, лечение с безкрайно малки дози и подбор на медикаменти, съобразно принципа на подобието.

- Какво можем да лекуваме с хомеопатия?

- Почти всичко, но най-ефикасна е хомеопатията при различните прояви на алергия, вирусни инфекции, заболявания на горните дихателни пътища, гадене, повръщане, диария и в началото на бременността. Също така помага при нервност, безсъние, колики, при хронични и рецидивиращи инфекции. От хомеопатичното лечение се повлияват добре увеличена трета сливица, както и последиците от стреса при преживяна загуба на близък човек или след раздяла с любим партньор.

- За всеки човек ли е подходящо да се лекува с хомеопатия?

- Да, няма противопоказания, нашите медикаменти са безвредни. Запомнете, че хомеопатията е нежен и щадящ метод, които може да се прилага на всеки - от новородено бебе до мъже и жени на преклонна възраст. Подходящ е дори при бременни и кърмещи жени, както и при новородени.

- Колко бързо действа хомеопатията?

- Тя не действа много бързо и не е за спешна помощ. Ефектите се проявяват по-бавно, но са по-дълготрайни. При остри заболявания, каквито са хремата, възпаленото гърло и острата вирусна инфекция, хомеопатията дава ефект от два до четири дни, понякога до една седмица, докато при хроничните заболявания е необходимо по-продължително време, от порядъка на месеци и години.

- Трябва ли да се спазва диета при прием на хомеопатични медикаменти?

- Да, трябва. По време на лечението с хомеопатични средства, 40 минути преди приема и 40 минути след приема на лекарството се забранява пиенето на кафе, на мента, на какао, така също се забранява пушенето на цигари и употребата на алкохол. Причината е, че те водят до съдов спазъм, които пречи на резорбцията на хомеопатичните медикаменти. Хомеопатичните средства не се приемат заедно с храна. Вода можете да пиете когато и колкото желаете - без ограничение.

- Съчетава ли се хомеопатията с традиционното медикаментозно лечение?

- Да, практиката показва, че при съчетаването на хомеопатичните средства с медикаментите от класическата медицина и с билките от природата се получава много по-добър ефект. Разумно е да се направи допълваща терапия с хомеопатичен медикамент, вместо да се комбинират два или повече конвенционални медикаменти или да се назначават лекарства в "конски дози".

- Може ли хомеопатията да се ползва за профилактика?

- Разбира се, че може, особено при хронични и често рецидивиращи заболявания.

- През лятото са чести циститите. Каква е хомеопатичната помощ при тях?

- При цистит лекарите обикновено изписват антибиотик, витамин С и спазмолитик. Има отлични хомеопатични средства които допълват тази терапия и дават чудесни резултати. От гледна точка на хомеопатията е важен причинителя на цистита. Най-често прилагаме Колибацилиум 15 СН - той помага при уроинфекции с Ешерихия коли. Силицея 15 СН даваме за засилване на имунитета. Катарис везикатория 9 СН ползваме при чести позиви за уриниране. Аресеникум албум помага при цистити с парене и придружаваща отпадналост. При лечението с Аресеникум албум, подобрение на оплакванията настъпва от топли апликации в долната част на корема. Меркуриус корозивус 9 СН назначаваме при наличие на кръв в урината. Сарсапарила 9 СН върши чудесна работа при наличие на камъни и песъчинки в бъбреците. Стафизагрия 15 СН дава прекрасни резултати при оплаквания, свързани с пикочните пътища, които възникват след повишена полова активност или след катетеризация на пикочния мехур. Подходяща е когато в урината не се установява бактериален причинител. Магнезия фосфорика изписваме при спастични болки, които се подобряват при клякане и при натиск върху болезнената област. За овладяване на острите оплаквания е препоръчително от 4 до 6 пъти дневно да се приемат по 5 гранули от съответния медикамент или да се направи комбинация от медикаменти с разреждане броя на приемите при подобрение. При възпаление, свързано с бактерията Ешерихия коли е подходящо прилагането на билкови препарати, съдържащи екстракт от червена боровинка. Всички възпаления на пикочния мехур, независимо от причинителя се повлияват благоприятно от препарати, съдържащи листа от бреза. За да се постигне траен успех в лечението на рецидивиращи цистити трябва да бъде изготвена индивидуална профилактична схема, съобразена не само със симптомите на пациента във фазата на възпаление, но и с особеностите на неговия организъм.

- Какво е хомеопатичното лечение при затлъстяване?

- Напоследък ми прави впечатление, че има много хора с наднормено тегло, което се явява причина за развитието на множество болести при тях. На първо място те трябва да ограничат приеманата храна и да увеличат физическата си активност. Могат да приемат и медикаменти за отслабване, повечето от които съдържат Л-Карнитин, Гарциния камбоджа и биоактивен хром. Препоръчвам им да проведат хомеопатично лечение с Фокус везицелозус или с тъй наречените кафяви морски водорасли. Те помагат когато затлъстяването е вследствие на заболявания на щитовидната жлеза. Лекарството е богато на йод, то въздейства върху щитовидната жлеза, засилва метаболизма и така предизвиква отслабването. Йодум е друго хомеопатично лекарство, което може да помогне при хипертиреоидизъм. Подходящо е за нервни, паникьосани и избухливи хора. Антимониум крудум помага за подобряване на метаболизма, храносмилането и отделянето на токсините от организма. Това лекарство се назначава при мудно храносмилане и при трудно асимилиране на храната. Подходящо е за хора, които имат лошо храносмилане с оригване, подуване, газове в корема и силно обложен език. Калкарея карбоника е спасението за хората, които си позволяват да преяждат и да препиват. Тя им облекчава нервното напрежение и намалява стремежа им да си подслаждат живота със захар, вместо с позитивни емоции. Калкарея карбоника е подходящ медикамент също при лошо храносмилане, киселинен рефлукс и метеоризъм. Индикатори за това лекарство са силното желание за ядене на яйца и за правене на секс. Калиум карбоникум може да помогне при хора с наднормено тегло, на които постоянно им е студено и страдат от хронични болки в гърба. Подходящ е при хора с хроничен запек, оригвания и с лош вкус в устата, както и при пациенти с хронични инфекции, като бронхит или синузит.

- Помага ли хомеопатията срещу лесната умора и срещу общата отпадналост при пациентите с пост-Ковид-синдром?

- Можем да зарадваме пациентите с пост-Ковид-синдром и да им кажем, че освен с медикаментите на традиционната медицина и с билките, те могат да се възстановят по-бързо след боледуване от Ковид и с хомеопатичните препарати, добавени към лечението им. Изключително добре действа Арника монтана 9 СН в комбинация с Рус токсикодендрон 9 СН. Те се дават три пъти дневно по пет гранули. Ако умората е физическа и болните се заморяват лесно, дори при разходка, на помощ им идва Мореатикум ацидум 9 СН, който се смуче също три пъти дневно по пет гранули.

- Как да помогнем с хомеопатия на мъж, имащ проблеми в секса?

- Тук е мястото да кажа, че при сексуални проблеми хомеопатията действа много по-добре от виаграта, йохимбина и трибестана, взети заедно, при това е абсолютно безвредна ! За да излекуваме еректилната дисфункция на импотентния мъж незабавно му прилагаме Еректобел - това е мощен и силен медикамент, които засилва сексуалното желание, дарява мъжа със сексуална енергия и увеличава удоволствието му от секса. Еректобел прави пълна, здрава и продължителна ерекция на мъжа. Медикаментът дължи мощното си действие на четири активни съставки. Първата съставка е Кониум - той засилва сексуалното желание и рязко повишава сексуалната активност. Втората съставка е Ликоподиум - той води до бързо и силно кръвонапълване на мъжкия пенис и до мощна ерекция на половия член. Третата съставка е Селениум - той намалява нивото на стреса, успокоява психиката и действа като афродизиак. Четвъртата съставка е Фосфорикум ацидум - той има антидепресивен ефект, намалява тревожността, която се появява при смяна на сексуалния партньор, както и при сексуални контакти в които мъжът не се чувства достатъчно уверен и няма нужното самочувствие. Еректобел се приема по две таблетки на всеки час при интензивен секс или три пъти по две таблетки в дните, когато се очакват сексуални контакти. За трайно подобряване на сексуалния живот се препоръчва лечението с Еректобел да продължи няколко месеца, до приключване на проблема, като се прилага в стандартната дозировка три пъти по две таблетки всеки ден. Таблетките се смучат в устата до пълното им разтваряне и в никой случай не се гълтат като хапче. Още веднъж подчертавам, че хомеопатията е ефикасно средство за решаване на проблема с ерекцията, при това тя не дава абсолютно никакви странични ефекти и не крие рискове за здравето ви !

- Ако жена няма желание за секс, кое хомеопатично средство ще я възбуди?

- Има ефикасни хомеопатични лекарства за засилване на сексуалното желание на жените, но преди да решите да "лекувате" жената с каквито и да било лекарства е добре да направите всичко необходимо за я поглезите и да я предразположите към секс. Романтична обстановка можете да създадете със запалването на ароматни свещи, пускането на нежна музика, пийването на хубаво шампанско, хапването на ягоди, пчелен мед, шоколад, хайвер, подаряването на красиви цветя и изненадата с хубав подарък. В случай, че това се окаже недостатъчно, дайте на партньорката си да смуче Сепия. Лекарството ще премахне задръжките на партньорката ви, ще увеличи естрогените и ще нормализира емоционалния й дисбаланс. Сепия рязко засилва желанието за секс у жената, особено ако се съчетае с употребата на феромони. В резултат на тази терапия, жената не само ще придобие силно либидо, но ще получи и мощен оргазъм при половия акт. Лекарството е изключително подходящо за жени, които не обичат да правят секс или страдат от фригидност. Обикновено тези жени имат оскъдно менструално кръвотечение при месечния си цикъл, оплакват се от главоболие преди секс, както и от болки в корема по време на менструация. Много често главоболието им е съпроводено с болки във вагината по време на половия акт. Алтернатива на Сепия е Пулсатила. Тя се дава на жени с намалено желание за секс, имащи  болезнена, забавена менструация и оплаквания от гадене като при бременност. Пулсатила върши чудесна работа при жени, които получават горещи вълни, имат лесна умора и болки в гърба. Някои жени получават диария по време на менструацията и именно Пулсатила ги спасява от това цапащо червено-кафяво нещастие !

- Някои жени отказват да правят секс поради бяло течение, което изтича от вагината им. Как им помагате при тази гъбична инфекция?

- Помагаме им като лекуваме гъбичната инфекция с вагинални промивки и с поставянето на антимикотични глобули дълбоко вътре във влагалището вечер преди сън. Към тази терапия задължително включваме Сепия официналис 9 СН 4 пъти по 5 гранули, Монилия албика 15 СН по 10 гранули вечер и Силицея 9 СН - също по 10 гранули, само че веднъж седмично. Хелонияс 9 СН се дава 4 пъти по 5 гранули за да облекчи течението при гъбична инфекция, като ефектът му се засилва като се комбинира с Апис мелифика.

- Как да си засилим имунитета чрез неспецифична хомеопатична имуномодулация?

- Неспецифичната хомеопатична имуномодулация укрепва имунната система и ви пази от инфекции, включително и от Ковид-19. Тя включва приложението на Ехинацея ангустифолия 5 СН, дозирана по 5 гранули през ден и Силицея 10 СН, също дозирана по 5 гранули през ден, самостоятелно или в комбинация. Могат да се редуват 5 гранули Ехинацея 5 СН с 5 гранули Силицея 10 СН, като единия ден се смуче Ехинацея, а на следващия ден се смуче Силицея. Чудесна работа върши и препаратът Есберитокс.

- Вероятно прилагате и специфични хомеопатични имуномодулатори?

- Да, разбира се и на първо място сред тях е Осцилококцинум. Даваме го за профилактика на голяма част от респираторните вируси, както и при вирусни инфекции, протичащи грипоподобно. Осцилококцинум се смуче по един флакон седмично. При дебют на заболяването се назначава три пъти дневно по един флакон - това е "ударна доза" за предизвикване на абортивно протичане на болестта. С Осцилококцинум целим да пресечем Ковид, грип или друга инфекция още при първите симптоми, като това се прави още в първия ден на заболяването. При нужда предписваме Инфлуенцинум 9 СН - той е подходящ за профилактика на сезонния грип, като се смучат по 10 гранули един път седмично. Когато процесът тръгне към хронифициране, болният боледува често и дълго, на помощ идва Туберкулинум 15 СН. Той чудесно профилактира рецидивиращи инфекции, при които се наблюдава ангажиране на дихателните пътища. Туберкулинум се смуче по 10 гранули един път седмично. При дечицата чест проблем е болното гърло, него го оправяме с Фитолака декандра 9 СН. Тя спомага за профилактиката на рецидивиращи инфекции с ангажиране на фаринс и тонзили. Смуче се по 5 гранули ежедневно.

- Какво да направим, ако вдигнем температура?

- Зависи от температурата. Ако е под 38 градуса не я сваляйте, тъй като това е защитна реакция на организма и е инструмент на имунната система сама да се справи с инфекцията. При фебрилитет с остро начало моментално даваме Оксилококцинум! Болният получава една доза възможно най-рано и продължаваме през 6 часа до нормализиране на температурата му. Ако температурата е бързоповишаваща се до 39-40 градуса, кожата е зачервена и суха, с липса на потене и със силна жажда за студена вода се дава Аконитум напеус 9 СН по 5 гранули на всеки час до спадане на температурата.  При рязко начало, променлива температура, с покачване до 40 градуса, непоносимост към шум, допир и светлина, потене и зачервено лице се дава Беладона. При вече изразена клинична симптоматика се дава Оксилококцинум по една доза сутрин и вечер. Ако има субфебрилитет до 38 градуса, без характерна клинична картина се прилага Ферум фосфорикум по пет гранули на всеки час. В случай, че започне втрисане с обща скованост и липса на жажда, като болният е отпуснат и унесен се пристъпва към терапия с Геоземиум по 5 гранули на всеки 4 часа. Ако настъпи схващане на цялото тяло и сдървяване на болния, което се подобрява при раздвижване и е съпроводено със силна жажда за вода, с херпес по устата и с херпес по половите органи се преминава незабавно към терапия с Рус токсикодендрон по 5 гранули на всеки 4 часа. Ако се касае за повишена температура при Ковид-инфекция, силно препоръчвам да се приема Парагрип по 1 таблетка през 2 часа до нормализиране на температурата. Ако състоянието на болния върви към влошаване го консултираме с лекар и към терапията му добавяме Хининум и Туя окциденталис 9 СН по 5 гранули на всеки час докато се оправи.

- През лятото пием студена биричка, хапваме замръзнал сладолед и получаваме болки в гърлото. Как да се оправим?

- Един топъл билков чай от лайка и липа с лимон и натурален пчелен мед ще ви дойде добре. Също така можете да смучете бонбони с ментол и евкалипт, които имат антисептично действие в устната кухина, ларинкса и фаринкса. Ако гърлото ви е зачервено и сухо, ако имате болки при преглъщане и ако се изпотявате обилно е необходимо да смучете Беладона 9 СН по 5 гранули на всеки час. За големи възпалени тонзили, с бял налеп по тях ефикасно средство се явява Меркуриус солубилис 9 СН, който се смуче по 5 гранули на всеки час. При наличие на стрептококи се назначат антибиотици и се редуват Беладона с Меркуриус солубилис. Това повлиява успешно над 80% от ангините и се приема за "златен стандарт" при лечението им. При увеличени лимфни възли даваме Фитолака декандра 9 СН по 5 гранули на всеки час. Ако имаме локализирана болка в гърлото, треска и усложнена ангина, заедно с антибиотика прилагаме на болния Хепар сулфор 9 СН по 5 гранули на всеки час. Розовочервеният оток на ларинкса и на увулата, ако е съпроводен с липса на жажда, налага терапия с Апис мелифика 15 СН по 5 гранули на всеки час. При наличието на псевдомембрани по гърлото, съчетани с астения и свръхболезненост на сливиците, прилагаме Меркуриус цеанатус 9 СН по 5 гранули на всеки час. При пресипналост и гнойна ангина най-добра работа върши Хомеожен 9. Той се смуче по една таблетка на всеки час. При ларингити помага Хомеовокс, които също се приема по една таблетка на всеки час.

- Ако болен с Ковид-19 получи кашлица, как да му помогнем?

- Необходимо е да изпие лъжица сироп за кашлица, който лекарят му е предписал, както и незабавно да пристъпи към хомеопатично лечение. Даваме му Дросера 9 СН по една таблетка на всеки час. При суха, дразнеща, спастична кашлица, предимно нощем Дросера е най-правилният избор. При необходимост добавяме и Стикта пулмонария по 5 гранули 4 пъти дневно. Ако кашлицата е упорита се налага да включим и Бриония 9 СН по 5 гранули на всеки час. В случай, че кашлицата е съпроводена с хълцане и се яви цианоза по устните незабавно прилагаме Купрум металикум 9 СН по 5 гранули на всеки час. Когато болният страда от влажна, продуктивна кашлица и има много отделяща се слуз в бронхите му назначаваме лечение с Ипека 9 СН по 5 гранули на всеки час. Възможно е да получи суха, мъчителна кашлица, както и кашлица с трудно отхрачване и диспнея. Тогава на помощ идва Антимониум тартариум 15 СН по 5 гранули на всеки час. При ларингеална, дрезгава, лаеща кашлица лекуваме пациента с Хепар сулфор 15 СН по 5 гранули на всеки час. Ако болният започне да се задушава викаме спешна помощ и незабавно му даваме да смуче Спонгия тоста 9 СН - 5 гранули.

- Делта-варианта на коронавируса освен кашлица дава и хрема. Как да се справим с нея?

- Като я лекуваме. Слагайте редовно в ноздрите на болния капките за нос и му давайте да пие назначеният от вашият лекар антибиотик. Добре е да взема витамини и минерали, да пие топъл билков чай с лимон и натурален пчелен мед. Към това лечение незабавно прилагате и хомеопатичната терапия. Тя е в зависимост от вида на носния секрет. Ако секрецията от носа е водниста ще се оправите с Алиум цепа 9 СН - тя се смуче по 5 гранули на всеки час. В случай, че получите парещо сълзене добра работа ще ви свърши Калиум йодатум 15 СН, който се смуче по 5 гранули на всеки час. При жълтеникав гноен секрет на помощ идва Хидрастис 5 СН по 5 гранули на всеки час. Ако получите сърбеж в носа и сте сигурен, че някой не ви "благославя", вземете Сабадила 9 СН. Смучете я по 5 гранули на всеки час. При лепкава секреция с ангажиране на синусите ви препоръчвам Калиум бихромикум 9 СН или Коризалия по една таблетка под езика на всеки час. В случай, че от разчесване си разраните носа ще ви се наложи да вземете Хомеоплазмин мас и да мажете тънък слой от мазта върху раничките докато заздравеят.

- Болните с Ковид получават ставни и мускулни болки. Те как да се лекуват хомеопатично?

- При болки в ставите и мускулите помага физиотерапията, нестероидните противовъзпалителни средства, кортизоновите препарати, добавките с хондроитин сулфат, глюкозамин сулфат, босфелия, джиндифил и други. Към тези медикаменти е добре да добавите и ресурса които ви дава хомеопатията. Ако болките намаляват при раздвижване смучете Рус токсикодендрон 9 СН по 5 гранули на всеки час. Ако болките се подобряват при покой позволете си лечение с Бриония 9 СН по 5 гранули на всеки час. При подобрение на болките от студено преминете на Апис мелифика 15 СН по 5 гранули на всеки час. Ако получите болки в шията, спасението ви е в Актея рацемоза 9 СН по 5 гранули на всеки час. При тежък физически труд и при интензивен секс често се явяват болки в кръста. За да се справите с тях хомеопатията ви предлага едно чудесно лекарство - Калиум карбоникум 9 СН. То се смуче по 5 гранули 4 пъти дневно. Понякога за нещастие, болките са по цялото тяло. На помощ в тази извънредно неприятна ситуация идва Радиум броматум, смуче се по 5 гранули 4 пъти дневно. Възможно е болките в ставите и мускулите да са вследствие на "мускулна треска" и мускулна умора. Срещу тези болки можете да се борите с Арнигел комбиниран с Арника монтана 9 СН по 5 гранули на всеки час.

- Ковид разбива психиката на хората и някои от тях спят трудно. Има ли хомеопатично лечение за сладък сън?

- Да, хомеопатията предлага и такава екстра. Можете да си сварите чай от корен на дилянка или да изпиете таблетка валериана един час преди сън. Ако ви е предписано хапче за сън, също е добре да го изпиете. За засилване на ефекта от медикаментите и билките, можете да приложите и "магията" на хомеопатията. При безсъние с тревожност към лечението добавете Арсеникум албум 9 СН по 5 гранули на всеки час. Ако често се будите нощем, сънувате кошмари и страдате от нарушения на съня за вас е специално разработен Седатиф ПС, който се приема два пъти дневно по една таблетка. Ако ви е страх да заспите или сте изживели силен стрес, облекчение и сладък сън ще получите от Аргентум нитрикум 15 СН по 5 гранули 3 пъти дневно. Възможно е да се събуждате често през нощта и сънят ви да не е дълбок и спокоен. При тази ситуация се доверете на невероятния Аконитум 9 СН, който се смуче по 5 гранули на всеки час. На хората с нервност и безпокойство препоръчвам да вечерят преди 18 часа, да си правят разходка преди лягане и след хубав секс да смучат 5 гранули Игнация амара 15 СН. При нервност и безспокойство през целия ден, те могат да смучат 3 пъти дневно по 5 гранули Игнация амара 15 СН до нормализиране на състоянието им.

- При Ковид има главоболие. То как се повлиява?

- Повлиява се добре, но е препоръчително болният с Ковид и главоболие да се консултира с личния си лекар и с хомеопат за да се прецени кои са най-подходящите за него лекарства. От хомеопатичните препарати най-често се ползват Беладона, Бриония, Игнация, Пулсатила и Сулфор йодатум.

- Как се лекуват хомеопатично остри вирусни инфекции?

- Обичайно при остри вирусни инфекции се включват Изопринозин, Биозин, витамини и минерали. В случай, че вирусната инфекция протича като гастроентероколит към терапията се добавя Арсеникум албум 9 СН 3 пъти по 5 гранули. Ако болният има изпотявания със студена лепкава пот и започне да повръща незабавно му включваме Вератрум албум 9 СН 3 пъти по 5 гранули. В случай че получи кръв в изпражненията спасението му е Меркуриус солубилис 15 СН 3 пъти по 5 гранули. При гадене най-ефекисано е лечението с Нукс вомика 15 СН 3 пъти по 5 гранули. Ако болният отделя обилно слюнка и често плюе му даваме Ипека 9 СН 3 пъти по 5 гранули. При възникване на дехидратация на помощ идва Хина рубра 15 СН 3 пъти по 5 гранули, заедно с прием на много течности през устата. Ако коремът на пациента е балониран и наподобява жена в напреднала бременност, тогава ползваме  Антомонум крудум 9 СН 3 пъти по 5 гранули. Възможно е да забележим, че пациентът изпуска зловонни газове и за да се справим с този проблем незабавно му даваме Хинум рубра 9 СН 3 пъти по 5 гранули.

- Помага ли хомеопатията при вирусен отит?

- Да, разбира се. Към антибиотика и капките за уши, изписани от лекар, за по-добър ефект, добавяме комбинацията от две чудесни хомеопатични средства  - Осцилококцинум и Бактисия тенктория. Ако освен болки в ухото пациентът получи втрисане му предлагаме Беладона 9 СН 3 пъти по 5 гранули заедно с Аконитум 9 СН 3 пъти по 5 гранули. При невралгия на ушния нерв лечението е с Капсикум анум 5 СН 3 пъти по 5 гранули. Ако стане хеморагичен излив в тъпанчето на помощ идва Дункамара 9 СН 3 пъти по 5 гранули и Ферум фосфорикум 9 СН 3 пъти по 5 гранули. Възможно е от ухото да изтича жълтозелена секреция. Нея я овладяваме с Калиум мореатикум 9 СН 3 пъти по 5 гранули и с Меркуриум дулцис 9 СН 3 пъти по 5 гранули.

- Как се лекува конюнктивит с хомеопатия?

- Най-често изписваме антибиотични капки за очите, като за подпомагане на лечението добавяме за смучене в устата Еуфразия официналис 9 СН по 5 гранули на всеки час и Парагрип три пъти по една таблетка.

- Какви полезни съвети за здраве и дълголетие ще дадете на читателите?

- Както се казва "По-добре е човек да е жив и здрав, отколкото да е умрял или болен !". За да сте добре и за да не си отидете скоропостижно от този свят е необходимо да живеете природосъобразно, разумно и най-вече да не прекалявате с нищо, включително и с удоволствията като храна, алкохол, хапчета, секс и сън. Практикувайте здравословно хранене като балансирате менюто си. Приемайте по два литра вода всеки ден. Дъвчете храната бавно и продължително. Увеличете нивото на физическата активност. Спортувайте поне по тридесет минути всеки ден. Поддържайте оптимално тегло. Избягвайте излишния стрес. Спете пълноценно и си осигурете осем часа нощен сън. Откажете цигарите. Намалете алкохола. Мислете позитивно. Включете в седмичното си меню пълнозърнести храни, бобови култури, ядки, семена и пробиотични ферментирали храни. Избягвайте прекомерната употреба на животински продукти. Само по изключение, примерно по празниците, си позволявайте да консумирате преработени меса, пържени храни, сладкарски изделия и газирани напитки. И запомнете от мен, д-р Авджиева : "Позитивните емоции подслаждат живота много по-добре от захарта, пчелния мед и шоколада !"

Подобни статии