Д-р Пламен Панайотов, общопрактикуващ лекар: Не сме абдикирали от антиваксърската група. Напротив, борим се за всеки човек

Д-р Пламен Панайотов е бургаски общопрактикуващ лекар, който е поставил най-много ваксини срещу COVID-19 у нас. От началото на годината досега в практиката му в ДКЦ „Св. Георги Победоносец“ са поставени над 3375 дози ваксини. За това той бе награден с почетна значка от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"В момента в България са създадени уникални условия в това отношение, каквито няма в другите европейски държави. У нас всеки гражданин може да да се ваксинира на момента и веднага или когато поиска, с каквото пожелае. Имам немалко пациенти, които се връщат от чужбина, за да се ваксинират у нас, защото в чужбина се чака по списък, има ред", коментира д-р Пламен Панайотов, общопрактикуващ лекар.

- Д-р Панайотов, получихте почетна значка от служебния здравен министър Стойчо Кацаров за най-много ваксинирани пациенти, как приемате това отличие?

- Приемам го като признание за всички общопрактикуващи лекари в цялата страна, за колегите, с които сме на предния фронт и с които провеждаме политиката на здравното министерство. Това признание не е само за мен, а за всички лекари в Бургас, за работата на РЗИ - Бургас, за нашия град като цяло. Вярно е, че лекарите са на първа линия, но ние през цялото време сме имали подкрепата на всички държавни и общински институции - на директора на РЗИ – Бургас, д-р Георги Паздеров, на община Бургас. Знаете, че когато работехме с т.нар. зелени коридори, общината съдейства изцяло, изпратиха ни екипи с топли напитки, помагаха ни с всичко, което беше възможно.

- От позиция на опита ви каква тенденция наблюдавате - повиши ли се активността на хората относно ваксинирането?
- Личното ми мнение е, че има няколко групи хора, като три са основните. В първата са пациенти, които са убедени от ползата от ваксинирането срещу COVID-19 и всеки от тях намира начин и време да се ваксинира. Втората група е от хора, които твърдо не вярват във ваксините и са против. Те по-скоро вярват, че земята е плоска, че ваксините са вредни и водят до страшни последици. Третата група е междинна - това са колебаещи се пациенти, които не са крайни в убежденията си. Нашето внимание е насочено именно към тях и работим в посока да ги убедим от ползата от ваксините. Има нужда от работа и от голямо доверие между лекар и пациент. Личните лекари са армията, която може да свърши тази работа. Нашите пациенти ни познават, вярват ни и се вслушват в нашите съвети.

- Изгубена ли е битката с групата, която отказва категорично ваксинация?

- Не бих казал, но с тези пациенти се изисква много работа и специфичен подход. Тези хора имат други приоритети и друг начин на мислене. Едва ли в лекарския кабинет може да се постигне нещо съществено в тази посока. Причината е, че тези хора са настроени не само против ваксините, но и против цялото лекарско съсловие. Там е необходима работа на друго ниво, една част от тях няма да си променят мнението, но друга могат да повярват, че това е правилното решение както за самите тях, така и за обществото.
Това в никакъв случай не означава, че ние сме абдикирали от тази антиваксърска група пациенти. Напротив, ние се борим за всеки пациент - един ваксиниран повече означава един болен по-малко, един заразоносител по-малко и един спасен живот в повече. Но ако си губиш времето да убеждаваш един пациент, а загубиш една друга голяма група, които са склонни да ти повярват, това вече не е от полза за никого.

- Имате ли обратна връзка колко от ваксинираните не изграждат имунитет?

- Ние няма как да имаме такива данни, защото това е въпрос на задълбочени и дълги проучвания. Известно е, че действително има пациенти, които не могат да изградят имунитет, при други имунитетът намалява по-бързо от очакваното, но това са индивидуални особености. Проучванията вървят в движение и информацията се променя с дни, всеки момент може да излезе ново проучване, което коренно да промени настоящата ситуация. Все пак да не забравяме, че това е нов и доскоро непознат вирус. Затова и когато се говори по темата, трябва да се стъпва на сериозни проучвания, а не на хипотези и предположения. Слушайте лекарите и учените, все пак сме в 21-ви век и работим с медицина на доказателствата. В тази връзка средствата за масова информация имат голямо значение и трябва да внимават каква информация разпространяват. А личното ми убеждение е, че на хората, които са настроени антиваксърски, не трябва да им се дава трибуна.

- Наблюдава се драстичен спад на заболеваемостта от началото на лятото, на какво се дължи това според вас и дава ли ни малко надежда?

- Не само през това лято, но и миналия летен сезон имаше спад в заболеваемостта. Това има своето логично обяснение. През лятото се наблюдава спад, защото това е една от характерните особености на различните вирусни инфекции. Общоизвестно е, че някои вируси се активизират през лятото - това са т.нар. летни грипове, стомашно-чревни вирусни инфекции, а други вирусни инфекции като тези на дихателните пътища се активизират през зимата. Това, че има спад в заболеваемостта, е добре. Добре е също, че този факт ни успокоява, макар и временно, защото имаме нужда от малко спокойствие, имаме нужда да поемем глътка въздух, за да вземем правилните решения. Но това временно спокойствие не трябва да ни приспива. Нека не бъдем с къса памет и да не забравяме тежката ситуация в края на миналата година и началото на тази какво беше в инфекциозните отделения през октомври, ноември и януари.

- При настоящия спад в броя на заразените има ли интерес към ваксините и коя ваксина е най-предпочитана?

- Всеки ден правим ваксини, но по колко точно не мога да кажа, защото е различно. Обикновено на ден преминават средно по около 20 души за ваксина, това е по приблизителни данни. В момента имаме в наличност абсолютно всички регистрирани ваксини. Въпрос на избор и на лични предпочитания е. Всеки пациент сам може да избере коя ваксина да си постави. В тази връзка искам да отбележа, че в момента в България са създадени уникални условия в това отношение, каквито няма в другите европейски държави. У нас всеки гражданин може да да се ваксинира на момента и веднага или когато поиска, с каквото пожелае. Имам немалко пациенти, които се връщат от чужбина, за да се ваксинират у нас, защото в чужбина се чака по списък, има ред. И резултатът от това се вижда. Не държа да съм първи в страната по рой ваксинирани пациенти. Защото не е важно един лекар да направи много ваксини, а всеки от нас да направи по малко, но общо като цяло накрая да имаме голям резултат.

- Какво бихте казали на пациентите, които разчитат да преборят вируса по естествен път и чрез преболедуване?

- Призовавам всички да си направят ваксини, защото е много по-добре да получиш имунитет от ваксина, отколкото да се разболееш, да преболедуваш леко и да изградиш имунитет. Нека наистина да не забравят, че ни чака още дълга борба с този вирус. Заболеваемостта сега рязко е спаднала - под 0,4%, и цялата здравна система си отдъхна, всички лекари имаме нужда от малко почивка след тежката работа. Това е добре за всички, но данните сочат, че по всяка вероятност се очаква нова вълна. Много ми се иска да не сме прави, но има негативни тенденции, които вече се проявяват. Виждате какво се случва в Испания, във Франция и Великобритания. В момента там има негативен тренд и това е обезпокоително. Да не забравяме също и че Делта вариантът на вируса чука на вратата.

Подобни статии