Д-р Сергей Иванов, експерт по храните: Хората масово не знаят какво е туршия

Сергей Иванов е молекулярен биолог, експерт по качеството и безопасността на храните. Защитава дисертация в БАН, свързана с остатъчните количества пестициди в растенията. От 2008 г. е управител на Център по биология на храните

"В сезона на туршиите основното е хората да внимават дали зеленчуците са качествени. Мнозина залагат предимно на по-евтината стока. Също така хората трябва да са наясно дали искат да приготвят мариновани зеленчуци или да правят ферментирали продукти, но у нас масово не се прави разлика за това, няма яснота кое точно е туршия", казва д-р Сергей Иванов, експерт в Центъра по биология на храните.

- Д-р Иванов, вече сме в сезона на приготвянето на зимнината. Кажете за какво да внимават потребителите и с какво спекулират търговците, особено по пазарите?

- Основното е да внимават дали зеленчуците са качествени. Много хора залагат предимно на по-евтината стока. Също така хората трябва да са наясно дали искат да приготвят мариновани зеленчуци или да правят ферментирали продукти. А у нас масово не се прави разлика за това, няма яснота кое точно е туршия.

- Какви са наблюденията ви традиционно през този сезон?
- Най-вече се спекулира с цените, но те не са наш ангажимент. Знаете, че при тях може да има разлика в два областни града. Колкото до качеството, е добре да избирате здрави зеленчуци, които не са започнали да гният. Това се отразява върху качеството на зимнината.
- Намирам ви в Пловдив, където извършвате поредна проверка. Към какво са насочени усилията ви?
- Проверката отново е насочена към качеството на млечните продукти, ще направим микробиология на сирена и кашкавали. Искаме да видим какво е съдържанието на вода там, дали са вложени немлечни мазнини. Радвам се, че преди седмица беше публикуван проект за изменение на наредбата за млечните продукти, където бе прието предложението на „Активни потребители“ млечните продукти с над 60% водно съдържание да се приемат за имитиращи продукти. Надяваме се това да влезе бързо в практиката.

- Какви са най-честите злоупотреби, какво сочат изследванията ви?
- Масово от 1-2 години насам на пазара присъстват именно млечни продукти, не бих ги определил като сирене, с 60-70% водно съдържание. Имало е и случаи на продукти със 76% водно съдържание дори.

- Какво се цели с това? Как така изведнъж производители решиха да заменят палмовото масло с водата?

- Причината е, че палмовото масло придоби много лоша слава. Хидрогенираните мазнини не се приемат добре, потребителите са чувствителни на тази тема. Също така контролните органи започнаха стриктни проверки, докато при влагането на вода трудно може да се открие нарушението. Рядко може да се разбере каква е технологията, по която се добавя вода, затова е трудно да се идентифицират веществата, които допълнително са вложени в млечния продукт. Но пък сравнително лесно се открива крайният резултат - той е повече вода.
- Какво още включва едно такова сирене?
- Може да включва много неща - да има препарати, които нямат нищо общо с млечните продукти, можем само да гадаем какви комбинации правят някои производители.

- А може ли да се разпознае на външен вид едно такова сирене?
- Трудно. Особено на външен вид, понякога е трудно и на вкус. Като се има предвид, че вкусовите предпочитания на българите през последните 20 години са масово объркани от това, което се предлага на пазара.

- А високата цена остава ли донякъде критерий за качество?
- Донякъде остава, но не е абсолютен критерий. Понякога се срещат продукти на много висока цена, чието качество не отговаря на нея. Но пък, от друга страна, ако си купувате сирене за 6 лева, трябва да бъдете сигурни, че това не е сирене.

- Наскоро се появи информация, че вериги пробутват евтино сирене с вложена вътре свинска мас. Вярно ли е това наистина?
- Чух за това, но според мен е малко вероятно. Няма причина за използване на свинска мазнина, тъй като тя не е толкова евтина. Няма логика да се влага в млечни продукти.

- Има ли затворени обекти?
- Не мога да кажа, не ми е известно през последните месеци да има такива. Тази информация трябва да даде Агенцията по храните.
- Къде има драстични нарушения, наскоро за пореден път проверявахте обект на Женския пазар, на какво се натъкнахте?
- На въпросния обект на Женския пазар е имало много проверки. В момента, доколкото разбрах, отново работи.

- Защо, как си обяснявате, че такъв обект отново работи?
- Трудно ми е да си го обясня, не знам защо отново работи.
- Какви са нарушенията там?
- Какви ли не. Там няма хладилници, не се спазват правила за хранителен обект.
- Това означава ли, че контролът не е ефективен?
- Явно за системните нарушители трябва да има друг подход, като към криминално престъпление. Тук не става дума, че някой неволно е допуснал грешка, а за целенасочено престъпление. Извършено е умишлено.
- А на какви нарушения се натъквате при месните продукти?
- За съжаление там нямаме много наблюдения. Докато при млечните продукти браншовите организации съдействат, тук не мога да кажа, че нещата са по същия начин.

- Как си го обяснявате, на какво се дължи?
- Има различни обяснения. А и предимно се говори за млечния сектор, а много по-малко за месния. Там има набор от причини, което съвсем не означава, че това положение трябва да остане така. Напротив, показва, че тепърва трябва да се работи в тази посока.
- Къде са най-драстичните нарушения, в какви обекти?
- Предимно туристически обекти - хотели и такива, свързани с храненето на децата.

- Извършват ли се проверки за качеството на храната, която се предлага в училищата?
- Ние от доста време се опитваме да влезем в училищата, но засега не можем да го направим. Знаете, че там снабдяването минава през прекупвачи и търговци и точно в това ни е опасението, защото знаем как се търгува на едро в България. Точно там се пласират продукти, които не могат да се предложат в търговската мрежа.

- Имате предвид продукти, които се предлагат в лавките в училища или в столовете?
- Имаме опасения, че в готовите сандвичи и готвените ястия се влагат суровини или продукти, които не могат да се открият по магазините. Преди години извършихме проверка в магазини на едро и се натъкнахме на марки, които не подозирахме, че съществуват. Много сирена, образно казано. Положението от тогава не се е променило. Но това обикновените хора не го виждат.
- Нали се смята, че контролът точно в детските заведения е по-завишен, нужна ли е промяна?
- Не бих казал, че е завишен.

- Казахте, че туристическите обекти са сред най-честите нарушители. Има ли проблеми при предлагането на услугата ол инклузив да речем и качеството на храната там?
- Не мога да кажа, защото имам предвид само търговията на едро, от която се възползват и хотелите.

Подобни статии