Д-р Сергей Иванов: Продуктите под 10 лв. са имитации

Photo: Крум Стоев Сергей Иванов е молекулярен биолог, експерт по качеството и безопасността на храните. Защитава дисертация в БАН, свързана с остатъчните количества пестициди в растенията. От 2008 г. е управител на Център по биология на храните.

"В България имаме съвестни производители, но има и производители, които хитруват по най-различен начин - пускат незряло сирене например. Но най-опасни са тези, които прибавят добавки. Палмовото масло е едната добавка, но има и добавки, които задържат вода. Потребителите се питат проблем ли е задържането на вода в продуктите. Отговорът е да", коментира д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

- Д-р Иванов, какви са впечатленията ви от последната проверка на Българската агенция по безопасност на храните на млечни продукти в търговска верига?

- Инициативата е много добра, както и проверките, но липсва ефективност от тях. Проблемът за нас е, че след това ние не сме запознати с резултатите от проверката, т.е. ние ги знаем неофициално - част от резултатите, но до нас не стигат протоколите, взетите мерки, заради спънки в Закона за храните. И ако само ще проверяваме, а след това няма да има резултат, колкото и съвестно да работим на „полеви условия“ няма да има голям смисъл.

- При предишната проверка установиха доста нарушения в един търговски обект на Женски пазар в София. Какви са вашите наблюдения относно работата му?

- Този търговски обект ни е познат буквално от години. При него се установиха редица нарушения както в самата продукция, така и в самия обект за продажба. Няколко пъти беше проверяван, конфискувани бяха продуктите. През февруари направихме поредната проверка, но доколкото чувам – отново работи. Отново се предлагат млечни продукти или имитации.

- Налице е осъществен контрол, какъв е ефектът?

- Ефектът, както виждаме от последната проверка, не е много голям. Може би трябва да се пристъпи към по-ефективен контрол, който да бъде осъществяван регулярно, но и изненадващо. Конкретно за въпросния обект – най-малкото трябваше да бъде затворен, защото нямаше хладилна витрина.

- Какво е качеството на млечните продукти в България?

- Избягвам обобщения. В България имаме съвестни производители, но има и производители, които хитруват по най-различен начин - пускат незряло сирене например. Но най-опасни са тези, които прибавят добавки. Палмовото масло е едната добавка, но има и добавки, които задържат вода. Потребителите се питат проблем ли е задържането на вода в продуктите. Отговорът е да. Наличието на големи количества вода е предпоставка за развитието на окислителни процеси в продуктите, които водят до получаването на канцерогенни съединения. Развиват се микроорганизми, които не би трябвало да присъстват в млечните продукти. И всичко това се прави, за да се свалят 2-3 лв. от цената на килограм сирене. Реално обаче човек може да погълне голямо количество вещества, които, меко казано, не са му полезни.

- Това втора проверка ли ви е съвместно с агенцията?

- Това е трета проверка съвместно с агенцията. Мерките протичат малко бавно, но въпросът е да решим след това какво да правим с резултатите от тези проверки. Пример е обектът на Женския пазар, който продължава да работи. И съм сигурен, че ако днес направим проверка, ще го заварим в същото състояние, в което беше през февруари.

- А при последната проверка на сиренето, от което взехте проби, установихте ли на външен вид, че нещо не е наред?

- Не сме опитвали продуктите, но на външен вид сякаш нямаше проблем. Разбира се, окончателно ще установим дали нещата са в рамките на рецептурите, когато пробите минат през лаборатория и да се видят всички показатели.

- Обикновено хората купуват, като основно се водят от външния вид на продукта...

- Да, за съжаление е така. Все пак обаче не винаги външният вид лъже.

- Каква е рецептата за сирене менте?

- От това, на което сме се натъквали при взимане на проби, мога да кажа какво се влага в имитиращите продукти. Между 3 и 4 литра сухо мляко, както и трансглутаминаза, което е ензим, който омрежва протеините и по този начин производителите успяват да влагат много вода. Става бързо и се получава много висок рандеман. 65-70% от сиренето е вода, при нормалното този процент е около 50%, т.е. рандеманът е 15 %. Плащаме за 15% от продукта за вода.

- Колко би трябвало да струва килограм сирене от българско краве мляко?

- Около 10-ина лева би трябвало да струва килограм сирене, в което се влага сурово мляко. Реално обаче на пазара може да се намери и далеч по-евтино, което съответно е за сметка на повече вода или влагане на различни съставки с цел пестене на средства от производствената му цена.

- Това значи ли, че при продукти под тази цена има някаква хитринка?

- Да има. Може да е от по-безобидните, зависи от съвестта на производител – докъде е готов да стигне.

- Има ли затворени фабрики за подобни видове сирена?

- Нямам данни за затворени фабрики в България. Агенцията по храните би трябвало да отговори. Знам, че те няколко пъти временно са затваряли обекти, но аз лично не съм чул за изцяло затворена фабрика и за потърсена административна или наказателна отговорност от оператор, който предлага имитация за истинско сирене.

- При големите производители установявали ли сте драстични нарушения?

- Някои от големите производители също злоупотребяват с качеството. И при малки, и при големи нарушенията са доста масови. С течение на времето ментетата изместват качествените продукти. Също така има тенденция за намаляване на предлагането на имитиращи продукти с палма, но за сметка на това се увеличават марките, в които има повишено съдържание на вода.

- Спазва ли се изискването за отделяне на имитиращи продукти от сиренето?

- В големите магазини поне се спазва. При малките някои го спазват, други – не, но има и такива, които имат само един хладилник.

- Не смятате ли, че трябва да се направи подобна акция и в ресторанти на хотели, както и заведения?

- Преди две години с Асоциация „Активни потребители“ направихме една проверка, при която част от пробите бяха взети от обекти, които осъществяват търговия на едро. А именно това са доставчици на хотели, училища, заведения и други. Точно там открихме нарушения. Имаше и марки, които няма да намерите в търговската мрежа, а те произвеждат само за хотели. Ако обектът ни на проверка са хотелите, вероятно ще установим, че там положението е много по-зле, отколкото в търговската мрежа.

- Какви са бъдещите ви проекти с Активни потребители? Има ли ефект от вашата съвместна работа?

- Имаме два почти готови проекта, които скоро ще огласим. Ефектът зависи от всички, ние можем да предоставим информация за хората и ще го направим.

- Как се отрази кризата върху изследванията на храните?

- В лабораторните анализи, както и в цялата икономика има стагнация. За съжаление първите разходи, които режат производители на храни, търговци и заведения, са именно тези за изследванията. Това са мониторинговите анализи, изследванията за безопасност и други. Дори сега, след като тръгна пазарът и ресторантите, все още не са възстановени тези инвестиции. Не съм сигурен дали това е защото е лято или защото имат финансови проблеми. Не мисля, че орязването на разходите за безопасност е най-добрият начин за пестене на средства.

Подобни статии