Да не повярваш! Лъжат ни с кантара по борси и пазари

15 на сто от проверените везни не отговарят на законовите изисквания за кантарите, стана ясно от инспекциите на Главна дирекция „Метрологичен надзор“ на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Проверките показват, че 114 броя кантари са нередовни.

Съставените актове за административни нарушения са 103 броя, а на други 9 търговци са изпратени покани за съставяне и връчване на актове. От началото на месеца досега ДАМТН провери общо 26 общински пазари и борси из цялата страна. Така са проверени 751 търговци от София, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Бургас, Сливен, Ямбол, Варна, Шумен, Търговище, Шабла, Разград, Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен, Троян, Ловеч, Видин, Монтана, Берковица и Враца.

Инспекциите целят да се проследи дали търговците спазват изискванията по Закона за измерванията, като лица, които използват везни с цел търговски плащания. Инспектирани са общо 801 кантара, като за 80 от тях е установено, че не са преминали изискуемите процедури по одобряване на типа или оценка на съответствието със съществените изисквания към тях. Други 34 пък не са преминали изискуемата последваща проверка. Такава се изисква за везните в употреба и се осъществява ежегодно.

От данните става ясно също, че при някои борси нарушенията надвишават средния процент несъответствия за страната. Тук попадат два пазара в София - в кв. „Борово“ с 66% несъответствия на везните и пазар „Димитър Петков“ с 40%. В страната се открояват Общински пазар „Младежка“, район Централен в гр. Пловдив с 41% несъответствие, общинския пазар в гр. Монтана с 41% несъответствия, общински пазар Берковица с 46% несъответствия и Стоково тържище гр. Сливен с 33% несъответствие.

От агенцията припомнят, че провердките ще продължат до края на октомври във всички реигони на страната. Там, където са засечени повторни нарушения пък, ще има последващи проверки.

Подобни статии