Да ви таковам културно у антропологията

Снимка: Интернет Реве ми се, та чак ми се плаче...

Седя си на пейката пред блока, слънцето прежуля. Припила ми се е биричка, но ме мързи да скокна до жълтите павета. Чух, че там имало бира-скара и бира на корем. Както ме е напекло и съм се разгорещила, баш е протестърско – бирено време. Ма като си помисля как ще се прибирам после с тия блокади, ми се отщява.

На работа съм утре, не друго. Ако бях айляк, да мога 24 ли са 25 ли са дни вече да не работя друго, освен да протестирам, ма като съм проста овца, ще си бича и утре за надницата.

Аз поработвам след пенсия в една складова база. Гръб не ми е останал да се навеждам и да вдигам тежко. Цял живот съм работила, не съм като ония, дето се чудят къде да пият кафе на аванта, уж че правят нещо велико. Моят шеф е голям баровец и протестър. От тарикатите. Ще работиш, вика по убеждения. Аз разнасям стоки като магаре, той протестира. Ма кой за каквото е учил. Пък и му влизам в положението – криза е, ще имам да вземам, пък той да си пийне кафенцето на площада, сред младите и успелите, дето могат да си позволят нищо друго да не правят 25 дни, освен да четат книжки и да си правят шоуто.

Проста женица съм, не ги разбрам тези неща. Уж срещу управляващите ходи да вика моят началник, пък се наредил и той за мярката 60/40. Значи, каквото му изнася, го взима от управляващите и са му екстра, но през останалото време дюдюка и той на площада, сред всичките безделници, дето никой не ги гони работно време да спазват.

Оня ден минах покрай една блокада. Голяма грешка, ви казвам. Подпирам се аз на бастунчето, навела съм глава, улисана в мисли. И се нашибвам право у некакво барбекю. Ма мога ли да предположа, че насред пешеходната пътека на някой ще му хрумне наденички да си пекне. Мале, като ми наскачаха едни луди-млади, па като ме почнаха: „Курва мръсна, ти не гледаш ли къде вървиш”?

Каква курва бе, деца, аз баба мога да ви бъда. Работя, защото пенсията не стига да си платя тока зимъска, пък и на внуците да помогна. Ма те си знаят на своето – курва съм била, и провокатор също. Награби ми един бастуна и вика: „Ей сега да видиш къде ще ти го навра...” А аз само мигам на парцали и се чудя откъде я вади тая агресия... „Не знаех, че „Бирфест” има” – пелтеча, в опит да ги умилостивя и да ми върнат бастунчето. Ма още по-зле стана. „Къв „Бирфест” ма, курво. Ние тук сме дошли да борим мафията, дърто! Борим мафията, Пеевски и Доган. Те ли те пратиха, казвай!”

Мафията не я познавам, у „Драгалевци” съм чувала, че живее. Пеевски обаче го знам. Сутрин, обед и вечер слушам за него. И да ви кажа под секрет, го харесвам. Дарява пари, респиратори. Не се е стиснал като ония, дето крадат безгледно, че и акъл дават, ама пари не. Това огняндоневци, ивопрокопиевци, сашодончевци - не ми ги хвалете. Стиснати като циции, че и нагли. Благодарение на такива като тях се докарах до това положение, още да превивам гръб и да треперя да не ме пипне коронавируса, че на милионерите им е лесно, ще влязат във ВИП-болница, ще ги гледат и излекуват, докато аз по каналния ред ще се редя за респиратора.

Сутринта една девойка от ония безсмъртните, дето респиратори на тях не са им затрябвали и не ги е еня за никой, само тях си гледат, пак за него говореше. Пеевски това, Пеевски онова... Пуснала съм си Битивито и слушам с едно ухо. Чух като я представяха – Десислава Николова, лидер на младежкото „Да, България”. Глуповато девойче, ма щом е стигнала дотам да я канят, сигурно е спечелила някой медал от математическа олимпиада, открила е ваксина за коронавируса, направила е нещо грандиозно за човечеството. Не ми изглежда в Битивито да канят хора от улицата, иначе и аз да съм там. Питат го, Десито, какво ще каже за репликата на Иван Костов, че Делян Пеевски го демонизират излишно. А то, неразбрало, милото, вика: „Ми да, той е демон”.

Така като я гледам, на Грета Тунберг ми мяза. Същият опулен поглед, същото злобно излъчване. От ония вресливите ще да е, дето вместо да учат, спасяват планетата. Имаше една лигла, много ме дразнеше на предните протести. Текнали й сополи до кръста, ходи и прегръща полицаи. Много на известна я направиха. Ма тая сега у телевизора е по-черничка, не ще да е същата. На възраст я определям като една съседка, скоро чукна четиресетака. Гони я критическата и тя така се нерви. Но щом на младежко движение е председател, сигурно е зрителна измама. Млада и тъповата е, това със сигурност.

След нея пък в телевизора се чучна един набор – културен антрополог. Ивайло Дичев, май така го представиха. Ма и той странен. С жребий ли си ги избират гостите в Битивито, не знам, но кой от кой по-шашави и само се дървят. Тоя пък хубостник обяснява, че между протестиращите и управляващите трябвал медиатор. И даже го предлага – Иван Кръстев. Хуманитарист бил. Не го знам какво работи – хуманитарист ми звучи като хигиенист, но да не се излагам, няма да питам. Един политолог знаех с това име, малко кривоглед, но много тенденциозен. Едва ли ще се излага наборът да тръгне тоя Кръстев да го предлага, твърде е очевидно, че е пристрастен и не става нито за медиатор, нито за медитатор. Ма като му чух следващото предложение, осъзнах, че грешката е вярна. Лозан Панов му се изплъзна от устата на набора. Панов, ако не го знаете, е оня, мъжа на лебедката, дето хората на Прокопиев за кандидат-президент си го гласяха, и дето всяко изказване му е политическо, иначе за съдия го представят. Да го таковам културно у антрополога... Кажи си къде те сърби, да те почешат водещите и се прибирай дома, че на нашата възраст не е добре да се разхождаме навън в жегите.

Хайде, със здраве. Ако измислят наградки и за ония, дето протестират пред блока, обадете ми се. Кажете за какво да се разпиша, че протестирам и ще се разберем. Че с бастуна не рискувам вече край протестиращи да минавам, може да ме пребият като стой, та гледай, както са освирепели от скука, мързел и лентяйство.

Подобни статии

 • Диагноза: тетка

  Диагноза: тетка

  Никога! Така младите жени се заричат, когато им кажат, че някой ден и те ще се превърнат в тетки. Никога не казвай "никога". Да бъдеш тетка е участта на много жени по света и на болшинството БГ мами. Природата го налага и предполага. Въпрос на време. Жизнена парадигма. Никоя жена не може да избяга от участта си, особено след като роди.

  868
 • 16 436 дни платено майчинство за „третото дете“ - на свекървата

  16 436 дни платено майчинство за „третото дете“ - на свекървата

  Стига с тоя популизъм с парите за пенсионерите. Днес ще си говорим за платените майки. Аз съм синдикален самодеец или самодеен синдикалист и имам претенции за платеното майчинство. Мисля, че е крайно неблагоразумно, нечестно и даже престъпно нехайно да ми се полагат някакви си там 410 дни майчинство, които опуках като стой та гледай. Толкова съм ангажирана, че не видях как мина времето. И сега какво? Да се връщам на работа? Не сте познали. Екстра съм си в ролята на платена майка. Затова днес претендирам да получа това, което ми се полага като майка и на "третото дете" - на свекървата, чумата да я тръшне!

  940
 • Продава се мъж втора употреба, може и за резервни части

  Продава се мъж втора употреба, може и за резервни части

  Като изтрезнях на сутринта, пък се сетих какви съм ги вършила снощи. Срам е да си призная. Хорските булки запретват поли и мърсуват, стават палави, събуждат се с немощ в бедрата, но щастливи. А аз – с натежала глава и смътни спомени за непристойно деяние. То пък едно деяние – малка обява.

  1408