Далавера с маски разклати Италия

Измамниците ги чакат до 15 години зад решетките.

Финансовата полиция на Италия конфискува недвижимо и движимо имущество за 70 млн. евро на няколко лица, които са се облажили незаконно от далавера с внос от Китай на предпазни маски за 1,25 млрд. евро.

Сред отнетите в полза на държавата имоти и блага са яхти, луксозни жилища в Рим и Милано, шикозни вили на морския бряг, баровски автомобили, скъпи златни часовници с диаманти марка „Ролекс“, пари в брой и др. За прокуратурата, която разследва аферата, всичко това било закупено с незаконно изплатени комисиони за покупката през миналия март от здравното министерство на предпазни маски тип Ffp2 и FFp3, както и на такива за еднократна употреба.
В основата на далаверата според италианските медии е бившият журналист и консултант в няколко министерства Марио Беноти. Той бил личен приятел с националния извънреден комисар за борба срещу COVID-19 Доменико Аркури, като в същото време поддържал добри връзки с търговския отдел на китайското послоство в Рим. И когато в началото на първия за Италия локдаун през март миналата година страната изведнъж се оказва „на сухо“ откъм предпазни маски, Беноти задейства всичките си връзки за запълване на създалия се неочаквано вакуум. Свързват го с няколко големи китайски производители на търсения артикул, те му обещават исканите към 800 млн. бройки, след това организира със съдействието на комисаря Аркури доставката им на Апенините на шест пъти. Съответно изпадналата в нужда държава заплаща, без много да му мисли, маските на пожеланата от китайците цена, а Марио Беноти гушка само от италианската страна оспорваните сега от прокуратурата 12 млн. евро комисиони. В кюпа на разследваните от магистратите покрай аферата лица са още десетина мъже и жени - консултанти и лобисти във ведомствата в Рим и дори във Ватикана, които се облажили неправомерно с десетки и даже стотици хиляди евро комисиони.
Следящите развоя на разследването италиански репортери твърдят, че най-вероятно Марио Беноти и другите му авери - посредници ще бъдат обвинени в търговия с влияние, спекулативно договаряне на комисионни възнаграждения и пране на пари - престъпления, за които съдът може да постанови между 10 и 15 години решетки плюс конфискация на движимо и недвижимо имущество.

Подобни статии