Дали рокадата на австрийските канцлери ще спаси коалицията?

Александър Шаленберг

Както коментират наблюдателите в Австрия, оставката на Себастиан Курц като федерален канцлер спасява засега коалицията.

Предложението Александър Шаленберг да го замести, беше прието. Но въпреки това без отговор остават няколко въпроса. Не е ясно дали доверието между коалиционните партньори ще се запази след събитията от последните дни. Освен това Курц остава фактор на властта в коалицията, запазвайки поста шеф на Австрийската народна партия /АНП/ и на парламентарната й група. Затова мнозина политически наблюдатели съзират в този акт "крачка встрани", а не крачка назад.

Неясен остава и отговорът на въпроса колко дълго ще продължи тази смяна, в речта си снощи Курц не каза, че смяната в парламентарния клуб е временна, но една от най-приближените му, министърката на селското стопанство Елизабет Кьостингер постави този въпрос в пространството, съобщавайки в туитър, че Курц ще е шеф на парламентарния клуб "до изясняване на повдигнатите обвинения". Тя е сигурна, че той ще "обори всички обвинения" и скоро "ще се върне като федерален канцлер".

По мнение на някои политически наблюдатели Александър Шаленберг ще действа по начина, който му препоръча Себастиан Курц.

Остра критика по адрес на промяната изрази и шефката на Австрийската социалдемократическа партия Памела Ренди-Вагнер, според която под ръководството на Шаленберг ще продължи "системата Курц". Тя напомни, че Шаленберг се самоопредели като убеден сподвижник на Курц, така че Курц ще продължи да дърпа конците в ролята си на "канцлер в сянка". Същото е мнението и на Беате Майнл-Райзингер, ръководителка на НЕОС, както и и на Херберт Кикъл от Австрийската партия на свободата.

Какво означава това за доверието на гражданите в правовата държава и в политиката? Вернер Цьогерниц от Института за парламентаризъм и въпроси на демокрацията е категоричен, че няма причини да не бъде продължено разследването, което може да доведе до наказателните процеси срещу Курц. Депутатският имунитет е валиден само ако разследването е във връзка с дейността му като депутат. Разследването е за време, когато Курц е бил член на правителството, а не депутат.

Подобни статии

 • EK прави по-приобщаващи програмите

  EK прави по-приобщаващи програмите "Еразъм+" и Европейски корпус за солидарност

  Европейската комисия прие рамка за повишаване на приобщаващия характер и многообразието на програмите "Еразъм+" и Европейски корпус за солидарност за периода 2021-2027 г., съобщи пресслужбата на представителството на ЕК в България. С мерките се изпълнява ангажиментът на председателя на Комисията Фон дер Лайен за значително укрепване на двете програми, не само като се даде възможност на много повече хора да учат или да извършват доброволческа дейност в друга държава, но, по-специално, като се достигне до все по-голям брой хора с по-малко възможности.

  69
 • Меркел ще спи спокойно, ако Олаф Шолц стане следващият канцлер

  Меркел ще спи спокойно, ако Олаф Шолц стане следващият канцлер

  Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че приема спокойно идеята да предаде властта на социалдемократа Олаф Шолц и ще може "да спи спокойно", ако центристкият политик, спечелил изборите миналия месец, стане канцлер, предаде Франс прес.

  95
 • Съдебна драма в Италия: Ричард Гиър свидетелства срещу Салвини

  Съдебна драма в Италия: Ричард Гиър свидетелства срещу Салвини

  Холивудският актьор Ричард Гиър свидетелства срещу бившия италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини, предадоха световните агенции. Причината Салвини да е обвинен е, че през 2019 г. крайнодесният политик не позволи на испански кораб със спасени мигранти да влезе в пристанище в Сицилия и той остана дни наред в морето.

  85