Дания връзва помощите с работата

Затягат мерките за мигрантите.

Дания затяга за пореден път политиката си към мигрантите. Занапред те ще могат да се възползват от държавни помощи само ако имат работа. Който не работи поне 37 часа в седмицата, няма да получава никаква финансова подкрепа. Целта на този план: хората да бъдат по-добре интегрирани в обществото.

"Правата и задълженията трябва да вървят ръка за ръка", заяви в тази връзка министър-председателката Мете Фредериксен и уточни, че мярката е насочена към безработни, получаващи помощи от държавата, при които е отчетена "нужда от интеграция".

„Искаме да въведем нова трудова логика, при която хората са задължени да дават своя принос и да бъдат полезни. Ако не могат да си намерят редовна работа, те ще трябва да се трудят за помощите, които получават“, каза още Фредериксен.

Мигрантите ще трябва да работят най-малко 37 часа седмично, а новите правила ще засегнат първо всички онези, които получават държавни помощи от три до четири години и не са покрили определено ниво на образование и познания по датски език.

“Може да е работа на плажа, при която хората събират фасове или пластмасови отпадъци. Или пък помощ при изпълняването на определени задачи в някоя фирма - обясни министърът на заетостта Петер Хумелгард и добави: - Най-важното за нас е хората да излязат от домовете си“.

„Дълги години правим лоша услуга на толкова много хора, като не изискваме нищо от тях“, заяви министър-председателката Мете Фредериксен. Нейното правителство обосновава решението си и с ниските нива на заетост сред жените от Близкия изток, Северна Африка и Турция.

Плановете на управляващите социалдемократи трябва да бъдат одобрени от парламента. Критиката идва от левицата. “Опасявам се, че това ще доведе до държавно финансиран социален дъмпинг“, заяви тяхната говорителка Май Виладсен.

Дания от години води рестриктивна миграционна политика. През юни парламентът в Копенхаген прие закон, според който мигрантите ще изчакват в трета страна отговора на кандидатурата си за убежище в Дания - например в бежански центрове в Руанда, Тунис или Египет. Прокламираната цел на правителството е броят на кандидатите за убежище да бъде сведен до нула. По официални данни шест от десет жени, идващи от Близкия изток, Северна Африка и Турция, не работят след пристигането си в Дания. Твърдата политика по въпросите на имиграцията и предоставянето на убежище от правителството на Мете Фредериксен (на власт от 2019 г.) съвпадна с драстичното намаляване на молбите за убежище. За първото полугодие на тази година те са 851, докато в пика на миграционната вълна през 2015 г. те бяха над 21 хиляди. Мигранти, интервюирани от телевизия TV2 пред бюра по труда, казват, че премиерката "не знае изобщо за какво говори", защото жените, които тя има предвид, активно си търсят работа, но почти непрекъснато им отказват.

Подобни статии