Дарители връщат на чирпанлии дома на Зографина

Снимка: Христо Христов Родният дом на Георги Данчов - Зографина е реституиран през 1992 година и е превърнат в кръчма.

Близо 50 000 лв. са събрани за броени дни след обявяването на благотворителната кампания за откупуване родната къща на именития възрожденски иконописец Георги Данчов - Зографина. Това съобщи кметът на Чирпан Ивайло Крачолов.

След продължителни преговори с настоящите собственици на сградата, която е обявена за паметник на културата от национално значение, първоначално поисканата сума от 150 бона е паднала на 90 000 лв, очаква се тя да бъде и по-малка. Къщата, където е роден на 27 юли 1846 година творецът, който е автор на считания за най-достоверен портрет на Васил Левски, е била някога собственост на общината, но по силата на реституционните закони през 1992-ра е била върната обратно на далечна наследничка. Оттогава и до момента тя е била продавана и препродавана, дълго време е използвана за кръчма, която по ирония на съдбата е кръстена „Зограф“, а впоследствие „Колелото“.
Очаква се придобиването да стане за празника на Чирпан - 6 септември. Междувременно комисия от експерти на НИНКН при културното ведомство ще направи своите предписания за събаряне на някои от по-късните пристройки и връщането на обекта към първоначалния му вид.

Подобни статии